Blog

Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB (6)

mkb duurzame inzetbaarheid
09 maart 2016 / SBI Formaat

Het is de toon die de muziek maakt

“Ja het is wel even andere koek, het MKB.” Ik eet een broodje met een MKB ondernemer die de overstap heeft gemaakt van een groot bedrijf naar het MKB. Het bespreekbaar maken van inzetbaarheid van medewerkers binnen grote bedrijven is soms nog een taboe. Alhoewel nadenken over toekomstperspectief, in met name de commerciële omgeving, toch echt al wel een tijd de nodige aandacht krijgt. Binnen het MKB is het praten over toekomstperspectief op werkgebied vaak echt een nieuwe wereld. Medewerkers werken er gemiddeld genomen al een hele poos en door de grootte van de organisatie is doorstroming binnen de organisatie vaak laag. Dat maakt dat medewerkers al geruime tijd hetzelfde werk doen, en vaak nog erg goed ook.
Maar wat als medewerkers steeds ouder worden? Fysieke klachten krijgen en er geen fit meer is tussen mens en werk? Wat als jongeren instromen maar er onvoldoende ruimte lijkt om zich verder te ontwikkelen? Vraagstukken waar menig MKB ondernemer op dit moment mee worstelt.

In verschillende sessies gaan wij met medewerkers in gesprek. Dan hebben wij het niet over duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning, vitaliteit en talentmanagement. Ik heb vier jaar geleden de fout gemaakt en daardoor snel geleerd, door mij voor te stellen als HR adviseur. “Heeft dat iets met de HR ketel te maken?” Precies, ik werd direct op mijn plek gezet. Daar had ik denk ook direct de kern te pakken destijds. Het opende snel mijn ogen.

Het lonkend perspectief voor medewerkers om in beweging te komen, zit niet in een hobby van HR. Het is de taal en de toon die er voor zorgen dat medewerkers zich bewust worden van het feit dat het essentieel is om na te denken over hun loopbaan in de toekomst. Ook de MKB ondernemers bieden steeds vaker tools aan om medewerkers te faciliteren. Maar gaan hier ook soms de mist in, evenals grote organisaties. De tools zijn middelen om medewerkers te faciliteren in vitaliteitsbevordering en loopbaanontwikkeling. De sleutel tot succes is vinden wat medewerkers daadwerkelijk drijft en een duidelijk kader scheppen wanneer het gaat om goed werkgeverschap en eigen verantwoordelijkheid.

Wanneer je als MKB ondernemer aan de slag gaat met duurzame inzetbaarheid, denk dan goed na over de taal die past bij de cultuur binnen jouw organisatie. Het gaat echt niet alleen om goed beleid. Het gaat om de manier waarop je bewustwording creëert en jouw antwoord op de vraag “waarom?“. “Omdat ik mij echt zorgen maak over de fysieke belasting van de productiemedewerkers. De pensioengerechtigde leeftijd is omhoog gegaan, maar als het zo doorgaat kunnen zij het werk niet meer aan, kost het mij een hoop geld en hebben mensen straks een WIA uitkering. Ik wil dit met elkaar voorkomen.” Precies dat is wat je moet communiceren, in plaats van: ik wil dat jij werkt aan jouw gezondheid. Precies dat is de toon die de muziek zal maken. Het delen van zorgen, openheid over wat je wel en wat je niet kunt faciliteren en het aanspreken van eigen verantwoordelijkheid.

Na een sessie over leren en ontwikkelen word ik gebeld door een teamleider. Drie medewerkers zijn deze week bij hem langsgekomen. Ze hebben een plan gemaakt en willen dit graag bespreken. De zin die hem bij blijft: “Ik vond het fijn dat we elkaar hierover gesproken hebben en dat je mij begrijpt.”

Suzanne Kastermans, adviseur/accountmanager SBI Formaat

Dit is een blog uit de serie Duurzame inzetbaarheid binnen het MKB. De andere blogs uit deze serie kunt u hier lezen:
Deel 1 Wat brengt mensen in beweging?
Deel 2 Al zit je in je pyjama!
Deel 3 Niet lullen maar poetsen; Hoe eenvoudig kan het zijn?
Deel 4 Je bent jong en je wilt wat…
Deel 5 De tragiek van dynamiek; duurzame inzetbaarheid op het scherpst van de snede

Deel dit bericht