Blog

Financiële gevolgen van Corona

gevolgen corona ondernemingsraad
12 mei 2020 / Geertrude van Amerongen

Wat zijn de gevolgen van de crisis op mijn organisatie? Wat zijn de gevolgen voor mijn baan? Hoe slaat de organisatie zich door deze crisis heen? Gaat dat wel lukken? Voor OR-leden kan het een drukke tijd worden. Ben jij al met de bestuurder hierover in gesprek? Mogelijk zelfs een strategisch overleg in het kader van artikel 24 van de WOR met de bestuurder en een delegatie van toezichthouders?

Het effect van de Coronacrisis zal per organisatie verschillen. In sommige sectoren is het erg druk, denk aan de gezondheidszorg en supermarkten, de zogenaamde vitale sectoren. Andere sectoren zien hun activiteiten in meer of mindere mate afnemen of moeten zelf stoppen met de bedrijfsvoering. De overheid neemt maatregelen om organisaties enkele maanden tot een half jaar te ondersteunen.

Nu wordt mondjesmaat duidelijk wat dit op de korte en middellange termijn gaat betekenen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft in maart een eerste berekening gemaakt van de economische effecten in 4 scenario’s. Economen duiden de crisis op verschillende wijzen. Hoe diep wordt de economische neergang en hoe snel het herstel? Komt er na deze dip nog een tweede dip? Misschien valt het mee omdat de oorzaak een gezondheidscrisis is en niet een fout in het economisch systeem.

Hoe vindt de ondernemingsraad zijn weg in deze theorieën en voorspellingen?

Wij zijn daar erg benieuwd naar. Hoe bereidt de ondernemingsraad zich voor op veranderingen door deze crisis? De focus op financiën? Meer aandacht voor regelgeving, kwaliteit en compliance?

Het gesprek dat de OR moet voeren gaat over de toekomst van de organisatie. Staat de organisatie in de overlevingsstand? Wordt er nagedacht over een nieuw strategisch model voor de lange termijn? Welke rol heeft de OR daarin? Wij vinden het erg belangrijk dat de OR proactief meedenkt over de dilemma’s en keuzes waar ondernemingen voor komen te staan en ondersteunen ondernemingsraden hierbij op verschillende manieren. Dit doen wij onder meer door het gesprek over de toekomst van de organisatie mee voor te bereiden en de OR mee te nemen in de strategische keuzes die voor hun bedrijf belangrijk zijn. Meer informatie over organisatieadvies >

Wat weten OR-en over financiële gevolgen Corona?

Daarnaast doen wij onderzoek naar de vraag: hoe kijken OR-en naar deze dilemma’s? Welk beeld hebben zij van de financiën en de toekomst van hun organisatie? Help ons een beeld te vormen en doe mee aan onze korte enquête. Na afloop krijg je een beknopt advies naar aanleiding van jouw antwoorden. Doe mee!

Naar de enquête

Geschreven door Geertrude van Amerongen, organisatieadviseur

Zoek je ondersteuning van organisatieadvies?

Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht