Blog

Green deals in de zorgsector

Green Deals
18 oktober 2023 / Coby Franken

Laten we duurzaamheid op de agenda zetten

In een wereld die steeds groener wordt, zijn Green Deals een gamechanger als het gaat om het transformeren van industrieën. In de zorgsector hebben we de opkomst gezien van de Green Deal Zorg, en het is een beweging die blijft evolueren. Als ondernemingsraad (OR) in de zorg kun je hierin een pioniersrol spelen.

Green Deal Zorg 1.0: de eerste stappen naar duurzaamheid
In 2018 werd de Green Deal Zorg geboren, met een alliantie van zorginstellingen, brancheorganisaties, overheden en kennisinstellingen die zich inzetten voor een duurzamere gezondheidssector. Ondernemingsraden van deze instanties spelen hierin een cruciale rol omdat zij de belangen van werknemers behartigen en duurzaamheid tot een kernwaarde van zorginstellingen kunnen maken.

Green Deal Zorg 2.0: duurzaamheid op nieuwe niveaus
De Green Deal Zorg 2.0 is een verbeterde versie van het origineel met ambitieuzere doelen, een bredere focus en een knipoog naar innovatie. Het gaat niet alleen om energie en afval, maar ook om mobiliteit, voeding en inkoopprocessen. Voor de OR is dit een kans om invloed uit te oefenen op strategieën die een duurzamere toekomst vormgeven.

Green Deal Zorg 3.0: de toekomst van duurzaamheid
Na de Green Deal Zorg 2.0 staat de zorgsector op het punt een sprong voorwaarts te maken met de Green Deal Zorg 3.0. Deze fase bouwt voort op eerdere successen en streeft naar nog ambitieuzere doelen en innovatieve benaderingen. De OR kan een sleutelrol spelen in het vormgeven van deze volgende stap naar duurzaamheid.

Wil jij, met de OR, aan de slag met duurzaamheid en/of de Green Deal Zorg? Neem contact op met ons sectorteam Zorg & Welzijn >>

Wie doet er mee aan de Green Deal Zorg?

De Green Deal Zorg is ondertekend door diverse partijen binnen de gezondheidssector, waaronder:

  • Zorginstellingen: ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties spelen een cruciale rol vanwege hun directe impact op het milieu.
  • Brancheorganisaties: vertegenwoordigers van verschillende zorgbranches dragen bij aan richtlijnen en strategieën om duurzaamheidsdoelen te bereiken.
  • Overheid: de Nederlandse overheid, een belangrijke partner, schept randvoorwaarden en ondersteunt duurzaamheidsinitiatieven.
  • Kennisinstellingen: universiteiten en onderzoeksorganisaties bieden waardevolle inzichten en expertise om de duurzaamheid van de zorgsector te bevorderen.

Verplichtingen voor grote zorgorganisaties

Zorgorganisaties met meer dan 250 werknemers hebben specifieke verplichtingen om de Green Deal Zorg te implementeren. Dit omvat rapportage, doelen stellen, transparantie en samenwerking. Het is de hoogste tijd om ‘groen’ te gaan en deze grote organisaties hebben hierin een leidende rol.

Ondernemingsraden en duurzaamheid

Maar ga vooral ook aan de slag met de OR en omarm duurzaamheid. Leer alles over de Green Deals in de zorg en begrijp hoe ze jouw organisatie beïnvloeden. Stel doelen die passen bij de groeiende duurzaamheidseisen en betrek iedereen in dit proces.

Werk samen met het management om duurzaamheidsstrategieën te ontwikkelen en uit te voeren, en houd de voortgang goed in de gaten. Breng werknemers op de hoogte en inspireer hen om deel te nemen aan duurzaamheidsinitiatieven. Door nu actie te ondernemen, kan een OR in de zorg een positieve impact hebben op de gezondheidssector en meewerken aan een groenere, duurzamere toekomst voor ons allemaal.

En als je wat hulp nodig hebt bij het concretiseren van je duurzaamheidsambities vergeet dan niet dat de Milieuthermometer Zorg een geweldig hulpmiddel is. De Milieuthermometer Zorg is een soort keurmerk dat zorginstellingen helpt groener te worden. Het heeft drie niveaus, brons, zilver en goud, die laten zien hoe milieuvriendelijk een instelling is. Hoe hoger het niveau, hoe groener. Om een hoger niveau te bereiken moet men aan specifieke regels voldoen, zoals zuiniger omgaan met energie, minder afval produceren en beter letten op watergebruik en reizen.

Wil je op de hoogte blijven? Houd onze website en de nieuwsbrieven in de gaten. In onze volgende blog zullen we beschrijven hoe zorgorganisaties actief kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Maar voor nu, laten we duurzaamheid op de agenda zetten!

Geschreven door Coby Franken, trainer & adviseur sectorteam Zorg & Welzijn SBI Formaat

Deel dit bericht