Blog

Leer mindmappen in 5 stappen!

Mindmappen
02 april 2024 / Marga de Langen – Mannessen

Mindmappen: een krachtig hulpmiddel voor de OR

Zelf heb ik met veel plezier als voorzitter in een ondernemingsraad gezeten. Maar soms kwamen er ingewikkelde beleidsstukken voorbij die ik lastig vond om goed te ontleden of te prioriteren. Of waren de discussies in de vergaderingen zeer inefficiënt. Als lid van een OR sta je vaak voor de uitdaging om complexe informatie te begrijpen, samen te werken met collega’s en effectieve beslissingen te nemen.
Ik heb ervaren dat mindmappen een ideaal hulpmiddel is voor het gecompliceerde OR-werk. Lees hieronder waarom mindmappen waardevol is voor ondernemingsraden en hoe je ze effectief kunt gebruiken in je werk.

Waarom is mindmappen waardevol?

Overzicht en structuur: Mindmappen helpt bij het organiseren van informatie, waardoor leden van de OR een duidelijk overzicht krijgen van complexe onderwerpen en besluitvormingsprocessen.

Stimuleren van creativiteit: Door het gebruik van kleuren, afbeeldingen en associatieve verbindingen stimuleren mindmaps creatief denken, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen en ideeën.

Verbeterde samenwerking: Mindmappen zorgt voor interactieve samenwerking, omdat teamleden gezamenlijk kunnen brainstormen, ideeën kunnen toevoegen en concepten kunnen verfijnen op één visueel platform.

Effectieve commmunicatie: Visuele representaties zijn vaak gemakkelijker te begrijpen dan lange, geschreven documenten. Mindmaps kunnen complexe informatie op een beknopte en toegankelijke manier communiceren naar de steakeholders binnen en buiten de OR.

Maak zelf kennis met mindmappen tijdens de training Mindmappen: efficiënt en kritisch lezen in Utrecht!

Hoe gebruik je mindmappen effectief in je werk als OR-lid?

  1. Begin met een centraal onderwerp: identificeer het hoofdonderwerp van de discussie, bijvoorbeeld een nieuw initiatief binnen de organisatie of een te nemen beslissing.
  2. Vertak naar subthema’s: bepaal de belangrijkste aspecten of onderdelen van het onderwerp en creëer takken die deze subthema’s vertegenwoordigen.
  3. Gebruik kleuren en symbolen: om concepten of verschillende categorieën te markeren, maak je gebruik van kleuren. En voeg symbolen toe om belangrijke punten te benadrukken.
  4. Blijf flexibel: één van de voordelen van mindmappen is de flexibiliteit. Pas de mindmap aan naarmate er nieuwe informatie binnenkomt of discussies evolueren.
  5. Deel en bespreek: deel de mindmap met de andere leden van de ondernemingsraad tijdens vergaderingen en gebruik het als een gedeeld platform voor doeltreffende vergaderingen en efficiënte besluitvormingsprocessen.

Mindmappen is dus een waardevol instrument. Het vergt wat oefening, maar is heel effectief!

SBI Formaat Marga de Langen – MannessenNieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op.

Geschreven door Marga de Langen-Mannessen, trainer/adviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht