Blog

Rol van de OR bij de arbeidsovereenkomst in de WNRA

WNRA
29 mei 2019 / Karin Mulder

De rol van de OR bij de arbeidsovereenkomst in het kader van de WNRA

Per 1-1-2020 krijgen de meeste ambtenaren een tweezijdige arbeidsaanstelling. Hun huidige overeenkomst gaat als vanzelf over volgens de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenarenstatus (WNRA).

Maar wat betekent dit: als vanzelf?

Als een werkgever geen arbeidscontracten wil geven aan het zittende personeel, hoeft dat niet. Hij stuurt dan een brief waarbij hij de tweezijdige overeenkomst conform alle eerder gemaakte afspraken bevestigd. Voor nieuwe medewerkers na 1-1-2020 zal er een arbeidscontract moeten zijn. Dus daarvoor moet het in ieder geval worden ontwikkeld.

De OR heeft instemmingsrecht over wijzigingen in het aanstellingsbeleid. De verandering is natuurlijk van rechtswege ingegeven, maar hoe het er uit komt te zien, wat er in het arbeidscontract komt, dat beslist elke overheidsorganisatie weer zelf. Taak dus voor de OR dit kritisch te controleren. Er zijn een aantal zaken waar op te letten. We bespreken er nu 2.

1. Personeelshandboek

Zo moeten alle lokale regelingen en afspraken zijn vast gelegd (artikel 14 WNRA), de handigste plek is in het personeelshandboek. Ook blijven individuele afspraken geldig, deze moeten ook vastgelegd worden, eventueel in het personeelsdossier. In het arbeidscontract kan een zgn. incorporatiebeding worden opgenomen. Dit verklaard dat het personeelshandboek van toepassen is voor de medewerker. Het spreekt voor zich dat je dus als OR het handboek moet hebben getoetst op zijn volledigheid.

2. Eenzijdig wijzigingsbeding

Het tweede wat werkgevers soms in het contract willen opnemen is een eenzijdig wijzigingsbeding. De motivatie is vaak dat die eenzijdigheid er toch altijd al was. Maar de hele exercitie van de WNRA is nou juist bedoeld om tot een tweezijdige arbeidsovereenkomst te komen, dus waarom deze beweging. Het eenzijdige wijzigingsbeding komt weleens vaker voor in contracten en geeft de werkgever de ruimte om  medewerkers elders in te zetten. Echter de arbeidsovereenkomsten gingen als vanzelf over, dus waarom op dit moment wijzigen. In ieder geval goed om als OR niet zo maar te laten passeren en je goed in te verdiepen wat de consequentie zijn.

Meer weten over de WNRA en de positie van de OR en het GO neem contact op voor maatwerk of kom naar de open inschrijvingstraining.

Training WNRA: De OR na de WNRA: een veranderende rol

Een training speciaal voor de volledige OR of voor een groep werknemers van jouw organisatie? Dat kan! Neem contact met ons op.

Geschreven door senior trainer/adviseur Karin Mulder

Deel dit bericht