Blog

OR op zoek naar nieuwe verbindingen

nieuwe verbindingen
11 april 2022 / Mireille Keereweer

Dialoog, een impuls voor vernieuwing!

Op 17 mei organiseren we het Event ‘Nieuwe verbindingen’, over o.a. nieuwe vormen van medezeggenschap. Centraal staat de vraag hoe zeggenschap, medezeggenschap en toezicht samen kunnen werken aan sterke verbindingen. Want het is tijd voor een nieuw samenspel voor OR-leden, bestuurders, toezichthouders met alle medewerkers binnen de arbeidsorganisatie.

Deze blog is een oproep aan alle ondernemingsraden: kom uit je winterslaap en schud jezelf en elkaar wakker. Ga in dialoog met elkaar en breng samen met jullie bestuurder verdieping in de meest urgente vraagstukken. Een succesvolle OR kijkt samen met de bestuurder vooruit en staat tegelijkertijd stil om het goede gesprek te voeren.

We mogen weer live vergaderen, we mogen weer naar kantoor, elkaar eindelijk in de ogen kijken. Het is tijd voor elkaar en het goede gesprek. Maar helaas, ik hoor regelmatig dat collega’s elkaar niet echt ontmoeten op kantoor. Ze zitten achter het scherm en gaan van de ene naar de andere online meeting.  Zo kwam ik laatst in contact met een OR die de verbinding met elkaar kwijt is. En een andere OR maakt zich zorgen over het feit dat collega’s náást elkaar werken in plaats van mét elkaar.  Al dat online vergaderen heeft er ingehakt, draagt weinig bij aan de onderlinge verbondenheid.

En juist nu heb je elkaar nodig om met elkaar in een steeds complexere omgeving mooie ambities waar te maken. We hebben allemaal ons eigen verhaal en als we in de gelegenheid worden gesteld deze verhalen te delen dan is dat een beweging naar elkaar toe. En als het lukt om je in elkaars standpunten te verplaatsen kun je samen tot nieuwe inzichten komen die mogelijke tegenstellingen overstijgen.

Kies voor de dialoog

Hoe maken jullie als ondernemingsraad tegenstellingen in de OR constructief? Hoe krijgen jullie als OR je bestuurder mee om vanuit een ander perspectief te kijken naar vraagstukken?

Mijn suggestie: kies voor de dialoog. Een dialoog is een gespreksvorm waarin de bijdrage van elk groepslid even belangrijk is. Luisteren, respect en authentiek spreken staan centraal. Zonder vooraf strak geformuleerde doelen. Het gaat om de impuls om samen iets nieuws te creëren.

Deze tijd vraagt om hernieuwde verbindingen met elkaar in de organisatie. In de dialoog kun je antwoorden vinden, want samen is er een grotere wijsheid mogelijk dan de optelsom van losse ideeën en meningen. Een opschuddialoog met je eigen OR om elk OR-lid weer te laten aanhaken en zich thuis te laten voelen in het team. Een dialoog begeleid door OR-leden om ervoor te zorgen dat je je als OR verbindt met je achterban. Een dialoog tussen OR-bestuurder en het gehele management en/of toezichthouder/commissariaat tijdens een artikel 24 overleg om je te verdiepen in een ingewikkeld vraagstuk,  zijn mooie voorbeelden om mee aan de slag te gaan.

Wil je je eigen dialogische vaardigheden aanscherpen en de meerwaarde van deze gespreksvorm ervaren om het zelf in jouw eigen organisatie toe te passen? Kom dan naar ons Event Nieuwe vormen van medezeggenschap op 17 mei 2022 en schrijf je in voor één van de vele workshops.

Hoe werkt een dialoog?

  • Kies een thema en een bijbehorende vraag die raakt.
  • Neem plaats in een kring waarin iedereen elkaar kan zien.
  • Praat als je een spreeksymbool in je handen hebt.
  • Wissel met elkaar verhalen en beelden uit.
  • Spreek persoonlijk en als je luistert schort daarbij je oordelen op.
  • Stel in de check-out vast wat de opbrengst is en wat je te doen hebt om het thema verder te brengen.

Nieuwe verbindingen; de toekomst van de medezeggenschap

‘Een nieuw samenspel tussen medewerker, bestuurder, OR en toezicht.’

Meer informatie & aanmelden

Geschreven door Mireille Keereweer, trainer & organisatiecoach SBI Formaat

 

Deel dit bericht