Blog

Qatar en SBI Formaat?

Internationale besluitprocessen
06 november 2020 / Marielle van der Coelen , Diederik Prakke

SBI Formaat draagt bij aan medezeggenschap in Qatar

Misschien heb je in het nieuws gelezen over de inspanningen die in Qatar worden geleverd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Er is nog een lange weg te gaan, maar overheid en  bedrijfsleven zetten steeds meer stappen, waarvan het opzetten van Joint Committees er één is. Van deze Qatarese variant op de ondernemingsraad zijn er nu een twintigtal, maar verwacht wordt dat er  de komende jaren nog tientallen worden opgericht. De International Labour Organisation (ILO) ondersteunt Qatar en ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hulp aangeboden aan de pionierende Joint Committees. Aangezien Nederlanders 70 jaar ervaring hebben met medezeggenschap in de OR, kan een  uitwisseling nuttig zijn. En hier komt SBI Formaat in beeld!

In samenwerking met de SER hebben we een leertraject opgezet voor Joint Committees, de Qatarese variant op de ondernemingsraad. Met inspiratie uit de WOR en ervaring uit de Nederlandse praktijk hebben we de werknemers- en  werkgeversvertegenwoordigers geholpen om een interne procedure te ontwikkelen voor informatie en raadpleging. Uiteindelijk is er een modelprocedure uitgerold, die door het Qatarese Ministerie van Sociale Zaken ADSLA aanbevolen wordt aan nieuw op te richten Joint Committees. Al met al een mooi resultaat van dit project.

Van de andere kant inspireerden de Joint Committees ons ook weer door hun grote diversiteit. De vertegenwoordigers van de werknemers en de werkgevers komen uit alle delen van de wereld en krijgen het voor elkaar om op een constructieve manier met elkaar samen te werken.

Projectleiders SBI Formaat: Marielle van der Coelen en Diederik Prakke.

Meer weten over dit project? Bekijk onderstaande video en neem contact met ons op voor soortgelijke projecten en/of meer informatie.

Deel dit bericht