Blog

Vertrouwenspersonen, juist nu!

integriteit integriteitsbewaking schending
04 november 2020 / Titus Terwisscha van Scheltinga

Vertrouwenspersonen in tijden van Corona

Vertrouwenspersonen en Corona? Dit lijkt misschien geen logische combinatie, maar is het toch wel. In deze bijzondere periode gaat uiteraard veel aandacht uit naar het voorkomen van besmettingen en het terugdringen van het virus. Maar er is ook een andere kant aan deze maatregelen. Zorgmedewerkers die er doorheen zitten, medewerkers die verplicht naar kantoor moeten komen en gemis aan contacten met collega’s door het thuiswerken. Deze situaties kunnen al ervaren worden als ongewenst, in alle veranderingen in organisaties kunnen ook andere vormen van ongewenst gedrag verschijnen. Expres in het gezicht hoesten, ongewenst gedrag bij online vergaderen (bepaalde medewerkers steeds negeren als ze iets willen zeggen, rare opmerkingen in de chat), geen aandacht in de organisatie voor de onzekerheid van medewerkers, trajecten die opgeschort worden vanwege Corona.

Corona is natuurlijk een gezondheidsvraagstuk, maar in de uitwerking van de maatregelen speelt ook de psychosociale arbeidsbelasting een grote rol. En daar komt onder andere de vertrouwenspersoon om de hoek kijken. In de contacten met de bedrijven waar wij voor werken benadrukken wij daarom steeds ook dit aspect en vragen om daar ook aandacht voor te hebben. In eerste plaats natuurlijk vanuit de directie en leidinggevenden, maar ook via de vertrouwenspersonen en de bedrijfsarts als medewerkers op een andere plek hun verhaal kwijt willen en willen sparren over hoe met de nieuw ontstane stress en onzekerheid om te gaan.

Dus ja, ook in tijden van Corona kunnen vertrouwenspersonen een belangrijke rol spelen in organisaties om met medewerkers die last hebben van een of andere vorm van ongewenst gedrag samen te kijken hoe dit aan te pakken.

Meer weten over de rol van vertrouwenspersonen? Bekijk dan hieronder ons filmpje.

Bekijk ons aanbod voor vertrouwenspersonen. En tijdens de Week van de werkstress van (16 t/m 20 november) zullen wij ook extra aandacht geven aan het werk van de vertrouwenspersoon. Hou onze berichtgeving hierover in de gaten!

Geschreven door Titus Terwisscha van Scheltinga trainer/adviseur bij SBI Formaat.

Deel dit bericht