Blog

Stapsgewijs naar een sterke en onafhankelijke ondernemingsraad

personeelsvertegenwoordiging
20 oktober 2015 / Netservice-32

Een goed functionerende ondernemingsraad heeft belang bij een klimaat in de organisatie dat positief is over medezeggenschap. De praktijk laat zien dat veel personen die niet betrokken zijn bij de medezeggenschap weinig gevoel hebben bij de waarde van deze investering. We zien dit bij medewerkers en bij eerstelijns leidinggevenden. Een tweede factor van belang is dat een ondernemingsraad bij voorkeur een gekozen orgaan is en dat de alle beroepsgroepen erin vertegenwoordigd zijn. Onderstaande stappen geven in vogelvlucht aan hoe de medewerkers die een professionele raad gaan vormen, kunnen zorgen voor een passende bedding. Een die de medezeggenschap verwelkomt.

  1. Voorlichtingscampagne over medezeggenschap voor alle medewerkers/bestuurder via 5 blogs. Opbrengst: een reëel inzicht bij medewerker/leidinggevende/bestuurder over bijdrage en werkwijze van een OR die een bijdrage levert aan gezonde besluiten en aan verlenging van de levensduur van de organisatie.
  2. Opdracht verlenen om het OR Reglement te moderniseren zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de wettelijke mogelijkheden voor de verkorting/vereenvoudiging van de verkiezingsprocedure.
  3. Voorlichtingsbijeenkomst voor alle medewerkers over de zin van medezeggenschap.
  4. OR Zelftest waaraan basisinfo vooraf gaat. Opbrengst: bijvoorbeeld medewerker realiseert zich wat een OR is en of dit werk bij hem/haar past.
  5. Iedere medewerker noemt namen van enkele collega’s die geschikt zijn voor de ondernemingsraad. Opbrengst: medewerker denkt na wie er een goede kandidaat zou zijn (digitaal werven).
  6. Start verkiezingen. Iedere medewerker kiest uit de kandidaten. Opbrengst: een gekozen OR die bestaat uit competente medewerkers en weet waar hij aan begint (digitaal kiezen).
  7. Installatie nieuwe ondernemingsraad. Overdrachtsmoment met vorige OR. Opbrengst: vliegende start.
  8. Eerste training op maat om nieuwe competenties te leren gebruiken en de vorming van het team op gang te helpen.

Er is een samenhang tussen deze acties. Ze versterken elkaar. Lukt het om de onderdelen in samenhang neer te zetten dan is een goed resultaat gegarandeerd.

Opbrengst van het pakket is: een gekozen OR die gezien wordt door achterban en de leidingegevenden. Betere besluiten door de bestuurder, waardoor meer succes en langer voortbestaan van de organisatie.

Resultaten:

  • U schept een vruchtbaar klimaat voor medezeggenschap; OR verkiezingen komen niet ‘zomaar uit de lucht vallen’;
  • U vergroot de kans dat verkiezingen daadwerkelijk plaatsvinden;
  • U vergroot het draagvlak van de OR bij zowel bestuurder als achterban vanwege gekozen karakter van de OR;
  • U krijgt een ondernemingsraad met competente OR-leden die willen bijdragen aan goede ondernemingsbesluiten;
  • U vergroot de productiviteit van uw onderneming;
  • U creëert gunstige omstandigheden voor een dynamische levensloop en een lange levensduur van de organisatie.

Peter van Mackelenbergh, adviseur/trainer SBI Formaat

Deel dit bericht