Blog

Themamiddag gevaarlijke stoffen

18 september 2019 / Wendy Roescher

Van alle werknemers heeft 1 op de 6 te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. 3.000 mensen sterven als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, waarvan 2.100 mensen sterven aan kanker veroorzaakt door deze blootstelling. Schrikbarende cijfers. Daarom heeft SBI Formaat samen met het ministerie van SZW een themamiddag verzorgd om het thema gevaarlijke stoffen onder de aandacht te brengen.

Het programma

Door middel van een interactieve programma gingen deelnemers van verschillende bedrijven en sectoren met elkaar in gesprek over het beleid gevaarlijke stoffen binnen hun organisatie. Nadat we kennis hadden gemaakt met de “nieuwe” pictogrammen gevaarlijke stoffen werden we bijgepraat over kennisoverdracht en bewustzijn bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Vervolgens ging we in groepjes uit elkaar, waarbij elke tafel een apart thema werd behandeld. Opvallend was dat het Arbobesluit verplicht om een verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen op de stellen als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Enkele bedrijven gaven aan dat er een verdiepende RI&E aanwezig was, maar bij de meeste bedrijven bleek dat er nog veel winst behaald kan worden. In de RI&E moet daarnaast een advies worden opgenomen voor een PAGO onderzoek, ook dit advies ontbreekt bij veel bedrijven.

Organisaties zijn verplicht om een individuele registratie voor medewerkers die worden blootgesteld aan kankerverwekkende en mutagene stoffen. Veel organisaties kennen deze verplichting niet.

Tijdens de meeting werd aangegeven dat men wordt voorgelicht over de stoffen waar ze mee werken. Echter het overzicht van de stoffen waarmee wordt gewerkt is vaak onvolledig, waardoor medewerkers vaak niet weten met welke stoffen ze werken en aan welke gevaren men wordt blootgesteld . Dit blijkt ook een lastige klus te zijn. Want voor grondstoffen waarmee wordt gewerkt is het meestal vrij eenvoudig, maar hoe ga je om met stoffen die vrijkomen bij een productieproces?

Vanuit de Arbowet- en regelgeving blijken diverse instrumenten verplicht zijn. Helaas zijn niet alle organisaties op de hoogte waaraan ze moeten voldoen als er wordt gewerkt met gevaarlijk stoffen. Meer bekendheid bij bedrijven lijkt dan ook noodzakelijk. Met deze themamiddag hebben we geprobeerd een eerst aftrap te geven om meer bekendheid te geven bij onze eigen klanten.

Onze expertise

Meer weten? Team Arbeid & Gezondheid heeft diverse artikelen gepubliceerd over het werken met gevaarlijke stoffen. Lees ze hier.

Daarnaast mogen wij een implementatietraject gevaarlijke stoffen aanbieden aan bedrijven waarbij gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Geïnteresseerd? Klik hier.

Wendy Roescher, trainer/ adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht