Blog

Voorlichting over de risico’s op het werk

Voorlichting risico's werk
05 oktober 2022 / Nicole Pikkemaat

Voorlichting geven aan medewerkers over de risico’s op het werk is voor veel preventiemedewerkers een belangrijke taak. Hoe kun je daar goed en praktisch invulling aan geven? Wat geeft de Arbowet aan? Waar houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) rekening mee in de handhaving?

Preventiemedewerkers hebben volgens de Arbowet als basistaken om mee te werken aan de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en bijbehorend plan van aanpak. En om samen te werken met de ondernemingsraad (OR) en bedrijfsarts en/of arbodienst. De meeste preventiemedewerkers doen meer dan deze basistaken. Zoals het voorlichten van medewerkers over de risico’s op het werk.

In dit artikel over voorlichting over de risico’s op het werk gaan we verder in op:

  • Wat zegt de Arbowet over voorlichting over de risico’s op het werk;
  • Bijzondere groepen waar extra rekening mee gehouden dient te worden;
  • Waar houdt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) rekening mee in de handhaving;
  • Zelfinspectie.

Hoe kun je goed en praktisch invulling geven aan de arbovoorlichting?

Als preventiemedewerker moet je alert blijven of de voorlichting nog voldoende passend en effectief is. Neem onderstaande aandachtspunten door om je voorlichtingsactiviteiten zo nodig te verbeteren.

  1. Wees concreet en praktisch
  2. Betrek de OR
  3. Betrek medewerkers
  4. Kracht van herhaling
  5. Leer van (bijna-)incidenten
  6. Laat structuur ook eens los
  7. Maak het interessant en leuk

Natuurlijk ben je niet rond met bovenstaande adviezen. Het is altijd maatwerk. Blijf daarom steeds zoeken naar nieuwe verfrissende ideeën om je boodschap aan de man of vrouw te brengen.

Lees hier het artikel:

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid en gecertificeerd (extern) vertrouwenspersoon bij SBI Formaat

Deel dit bericht