Blog

Werkstress scan 2019 en 2020

16 november 2020 / Joost Oude Groen

In een drieluik is het afgelopen jaar geschreven over de uitkomsten van de scan met betrekking tot werkstress die we in 2019 voor het eerst uitvoerden.

In het eerste deel bleek dat veel respondenten zich op individueel niveau in hoge mate betrokken voelen bij het werk. In mindere mate ervaart men waardering voor de eigen bijdrage en wordt gerapporteerd dat de werk-privébalans op orde is. Dat vraagt om aandacht voor het individu en dat er hulpbronnen beschikbaar zijn in het werk zoals (loopbaan)coaching en training in het omgaan met werkstress.

In het tweede deel bleek dat er op teamniveau vooral veel steun is van collega’s als het werk teveel wordt en wordt er goed gebruik gemaakt van expertise en persoonlijke interesse. Veel minder is het vanzelfsprekend dat er structurele maatregen worden genomen ter voorkoming van te hoge werkdruk. Zo wordt er bij de planning van werkzaamheden maar nauwelijks een verband gelegd met de te verwachten werkdruk en is tussentijdse evaluatie weinig vanzelfsprekend. Dat vraagt op een meer systematische én flexibele aanpak zoals die bijvoorbeeld in agile werken voorkomt.

In het derde deel bleek dat er op organisatieniveau veel ruimte is voor werknemers om het werk en eigen ontwikkeling in te richten. In veel geringere mate zien we dat er goed onderzoek wordt verricht naar oorzaken en gevolgen van werkdruk en dat er daaruit voortvloeiend weinig concrete maatregel worden getroffen ter voorkoming van werkstress. Meer en beter georganiseerde analyse is nodig om helder zicht op de situatie te ontwikkelen en de negatieve gevolgen van werkstress te beperken, bijvoorbeeld door in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) dieper in te gaan op de verschillende facetten van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

In deze week van de werkstress en bieden we onze scan weer aan voor onze klanten. We hopen op veel respons en natuurlijk op hogere scores ten opzichte van de meting van afgelopen jaar. Hoe dan ook zullen we er de komende tijd opnieuw over rapporteren en er nieuwe tips en adviezen aan verbinden. We nodigen u daarom van harte uit de compacte scan in te vullen. Vanzelfsprekend zullen we uw reactie strikt vertrouwelijk hanteren. Dank voor uw medewerking!

Geschreven door Joost Oude Groen, trainer/adviseur SBI Formaat

Overzicht week van de werkstress

Direct naar de scan 2020

Deel dit bericht