MZ Live! – Programma donderdag 24 september

Inschrijven

Workshops

09:30 – 10:15 | ronde 1

Het adviesrecht van de OR

Een directie mag een aantal belangrijke besluiten voor de organisatie pas nemen nadat daarover advies is gevraagd aan de ondernemingsraad. Het adviesrecht geeft de ondernemingsraad daarmee een goede mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het directiebeleid. Hoe kun je als ondernemingsraad hiervan effectief gebruik maken? In deze workshop komen de volgende aspecten aan de orde:

  • wat is adviseren over voorgenomen directiebesluiten
  • de onderwerpen waarover de ondernemingsraad adviesrecht heeft
  • de wettelijke spelregels & fases in de aanpak van een adviesaanvraag
  • de overlegstrategie van de ondernemingsraad

We vatten deze inzichten samen in helder stappenplan voor de aanpak van een adviesaanvraag.

 

– door: Ron Wassenaar

 

Van racisme naar inclusiviteit

De anti-racisme demonstraties hebben een lading van verschillende emoties boven het oppervlak gebracht. Racisme komt voort uit vooroordelen die wij allemaal hebben. Vooroordelen die vaak onuitgesproken zijn en die vast zitten in systemen, zoals in de HR-instrumenten. Als je racisme positief omdraait dan kom je uit bij inclusiviteit. Wat betekent het als jouw organisatie een inclusief HR-beleid gaat voeren? In deze sessie kijken wij naar wat dit betekent en hoe je dit als OR op de kaart kunt zetten.

 

– door: Nicole Wehmeijer

Financiën voor de OR: een inleiding

Je maakt kennis met de financiële documenten die in een organisatie worden gebruikt. Op een speelse manier zie je de financiële informatiestroom in een organisatie groeien en zie je wat je daarmee als ondernemingsraad kunt doen. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.

 

– door: Geertrude van Amerongen, Bob de Wissel, David Gerritsen en Michèl van Doorn

10:30 – 11:15 | ronde 2

Het nieuwe performance management

Het beoordelen en belonen in organisaties verandert. In deze sessie gaan wij kort in op de wetenschappelijke achtergronden van deze ontwikkelingen. Wat zijn de redenen dat veel mensen ontevreden zijn over de wijze van beoordelen, wat voor effect heeft belonen op motivatie en op prestaties? Wat drijft mensen in hun werk? En wat betekent dit alles voor het performancemanagement? Ik geef je een blik op de trends en een houvast om als OR mee aan de slag te gaan.

 

– door: Pieter Kas

Workshop 1 (basis) – Besluitvorming in de OR

In de OR wil je samen op een lijn komen over je standpunten en je aanpak. Het DB geeft leiding aan deze besluitvorming. Waar moet je op letten? In deze workshop doen we een praktische oefening. Je krijgt tips voor een goede vergadertechniek. Je krijgt inzicht in waar het DB op moet letten bij het begeleiden van discussies en het nemen van besluiten.

 

– door: Christel Hebly

OR en reorganisatie

Wanneer is een verandering een reorganisatie? Je leert wat een reorganisatie is, welke verschillende aspecten er aan een reorganisatie zitten en welke positie en rol je als OR op je kunt nemen in dit proces. Denk daarbij aan de nut en noodzaak van de reorganisatie, het formatieplaatsenplan, de juridische kant en het sociaal plan. Reorganisaties zijn vaak ingewikkelde processen met verschillende partijen die een rol spelen. Je kunt hierin je verantwoordelijkheid nemen en het verschil maken. Zorg dat je als OR meedenkt en kies je rol weloverwogen.

 

– door: Els van der Valk

 

11:30 – 12:15 | ronde 3

Artikel 24 (algemene gang van zaken)

In deze workshop wordt ingegaan op de mogelijkheden om deze verplichte vergadering vorm en inhoud te geven, zodat het een aantrekkelijke bijeenkomst wordt voor ondernemingsraad, directie en toezichthouder (voor zover er sprake is van RvC, RvT en/of bestuur). Aan de orde komen o.a. voorbereiding, agendaopbouw, huiswerk voor alle betrokken overlegpartners en criteria voor het wel of niet ‘bestellen’ van advies- en instemmingsaanvragen door de OR, nadat de directie in deze vergadering de verplichte vooraankondigingen heeft gedaan.

 

– door: Judith Kunen

De employee-journey; kom/blijf aan boord!

Het huidige HR-jargon belooft een leuke tijd in het bedrijf. “On boarding” klinkt alsof je op een cruiseschip stapt. Het staat voor het introductiebeleid, het beleid en de acties die er voor zorgen dat je goed je plek weet te vinden. Het begrip employee journey staat voor de reis die je maakt door het bedrijf, waarbij het doel is dat je bij het afscheid met een goed gevoel terugblikt op de reis die je hebt beleefd. Een mooie metafoor die natuurlijk wel eisen stelt aan het HR-beleid. In deze sessie gaan wij dat bespreken en kijken wij naar de HR-reisgids van jouw organisatie.

Aandachtsmanagement – als tegengeluid aan onze collectieve opgefoktheid!

We ervaren met zijn allen het leven als steeds drukker en voller. Tegelijkertijd denken we dat we alleen maar productiever worden, beter presteren als we bijblijven, nieuwe technologieën omarmen. Daarnaast is een veel voorkomende gedachte dat je werkdruk alleen maar kon aanpakken door die te verlagen. Wat we met z’n allen vergeten zijn, is het aanpassen van het werk aan de manier waarop ons brein functioneert. Dus gaan wij er iets aan toevoegen namelijk werken met aandacht, er echt helemaal zijn bij het werk wat we doen.

 

– door: Femke Steendam en Frodo de Valk

13:15 – 14:00 | ronde 4

Een sterke OR door makkelijker samenwerken. Praktische tips en tools uit de agile-methode

Herken je dit? Jullie hebben als OR prachtige plannen gemaakt en toch word je geleefd door de waan van de dag. Samenwerken en het overzicht bewaken binnen de OR is vaak een echte uitdaging. Door dat jullie nu ook nog een minder vaak of zelfs helemaal niet fysiek bij elkaar kunnen komen wordt het alleen maar lastiger. Je wilt je graag opstellen als proactieve en strategische OR maar na alle goede voornemens en plannen komt er maar weinig van terecht. Je moet reageren op binnen stromende informatie van de directie, je moet elkaar zien te vinden en als snel loop je achter de feiten aan en verliest het overzicht. In deze workshop krijg je praktische tips en handvaten om makkelijker samen te werken en overzicht te houden.

 

– door: Nicole Wehmeijer

Van een verplicht gesprek naar een goed gesprek. Een goed gesprek komt niet vanzelf

Veel bedrijven schaffen de traditionele beoordelings- en functioneringsgesprekken af. Deze werken onvoldoende en motiveren nauwelijks. Waarom zouden wij elkaar nog langer kwellen met gesprekken die voelen als een verplichting en weinig lijken op te leveren? Tegelijkertijd is het nu belangrijker dan ooit om stil te staan bij de ontwikkeling van medewerkers. Voor een optimale employee journey is het met elkaar in gesprek gaan over ambities en ontwikkeling van competenties van groot belang. Daarom gaan veel bedrijven nu voor het Goede Gesprek. Maar een Goed gesprek komt ook niet als vanzelf. In deze workshop komt aan de orde wat er nodig is voor gesprek waar iedereen zin in heeft. We wisselen ervaringen en tips uit waar je als medewerker en leidinggevende direct mee aan de slag kunt.

 

– door: Peter Regter

Coachingsgesprek voor je eigen DB – VOLGEBOEKT!

Een half uur coaching door een ervaren coach van SBI Formaat. Op zoek naar de volgende stap in je ontwikkeling als DB. Ook individuele voorzitters of secretarissen kunnen zich inschrijven.

 

– door: Camiel Schols

14:15 – 15:00 | ronde 5

Duurzame inzetbaarheid en zelfregie, neem het heft in handen!

Een van de HR prioriteiten voor 2020 is Duurzame Inzetbaarheid! Dat is op zich niet zo verwonderlijk in onze dynamische arbeidsmarkt. De vraag is nu, zetten organisaties en medewerkers daadwerkelijk in op duurzame inzetbaarheid met oog voor maatwerk en autonomie? Bij duurzame inzetbaarheid spelen competenties, motivatie en gezondheid van medewerkers een belangrijke rol. Alleen deze factoren bieden geen garantie voor succes! Daarvoor is ook van werkgeverszijde actie nodig waaronder een inspirerend en sociaal HR-beleid dat mensen motiveert, ontwikkelt en kansen biedt. Maar ook de begrippen richting, ruimte en ruggensteun zijn van belang. Vooral als we van werknemers verwachten zelf regie te nemen over hun eigen inzetbaarheid. In deze workshop zoomen we in op de thema’s duurzame inzetbaarheid en zelfregie. Wat is daarvoor nodig?

 

– door: Gerlanda Dirksen

De jaarrekening: wat heb je daar nu aan?

De jaarrekening is voor veel stakeholders een bron van informatie. Anderen roepen dat de jaarrekening achterhaald is omdat het een document is wat terugkijkt. Je wordt meegenomen in de verplichtingen van de jaarrekening en krijgt een kijkje in de keuken: wat zeggen de verschillende hoofdstukken over je bedrijf?

 

– door: Geertrude van Amerongen, Bob de Wissel, David Gerritsen en Michèl van Doorn

Omgaan met meningsverschillen over de WOR

In deze workshop moet je WOR artikel 25 kennen, maar we gaan verder dan dat. OR en bestuurder verschillen wel eens van mening over de toepassing van de WOR. De OR verwacht bijvoorbeeld een adviesaanvraag. En bestuurder zegt dat hij/zij de OR geen advies hoeft te vragen omdat het maar een ‘kleine’ wijziging betreft. Hoe ga je daarmee om? We werken aan de hand van een casus. We zetten de mogelijkheden op een rij. En we benoemen de grootste valkuil waar een OR in kan vallen.

 

– door: Camiel Schols

15:15 – 16:00 | ronde 6

Duurzaam ondernemen

Via een beeldfragment schudden we elkaar wakker hoe nijpend en ingrijpend de milieucrisis is. Een korte quiz volgt, waarna we met elkaar in gesprek gaan welke acties jouw organisatie kan ondernemen om klaar te zijn voor de toekomst.

 

– door: Jytte Glissenaar

Workshop 3 – Intervisie voor DB’s

We behandelen een case die een van de deelnemers zelf inbrengt. Een lastige situatie. Deze kan te maken hebben met bijvoorbeeld: het functioneren van de OR of van een OR-lid, de samenwerking in de OR, lastig gedrag van de bestuurder of een botsing met de bestuurder. In de workshop kiezen we samen een case. De deelnemers stellen informatieve vragen en geven advies aan het inbrengende DB. Iedereen leert ervan. Wat zou jij wel eens aan andere DB’s willen voorleggen?

 

– door: Brigitte Diderich

Van weerstand naar veranderbereidheid (Dinamo-model)

Als je ziet hoeveel energie er zit in weerstand tegen veranderingen, zou je bijna denken: niet doen! Niet veranderen! Toch is een verandering soms nodig voor de organisatie. De OR kan de weerstand gebruiken in plaats van tegen zich te laten werken. Hoe? De eerste stappen leer je hier. Dat doen wij aan de hand van het DINAMO-model.

 

– door: Pieter Kas

16:15 – 17:00 | ronde 7

Designthinking voor OR-leden

Zijn er in jouw organisatie ook problemen die maar niet opgelost lijken te worden? Werken de traditionele aanvliegroutes voor deze problemen niet? Oftewel: zijn het “wicked” problemen? Dan bieden wij jou een innovatieve en creatieve aanpak! In deze workshop bieden wij je een inkijkje hoe je als OR (samen met bestuurder, HR en je achterban) deze problemen in de organisatie kan aanvliegen. Raak geïnspireerd, vind je creativiteit en proef aan de mogelijke tools. Wil je uiteindelijk echt een wicked probleem in je organisatie aanvliegen: schrijf je in  voor onze open inschrijving of laat ons een hackathon organiseren voor jouw OR en bestuurder!

 

– door: Femke Steendam, Jytte Glissenaar en Nicole Wehmeijer

Vrouwelijke impact in medezeggenschap (inclusie)

Het advies van de SER over een vrouwenquotum en kweekvijvers in organisatie, vrouwen die zich kandidaat stellen in de politiek, artikelen in de krant over de waardering van vrouwelijke leiderschap in coronatijd: het kan en mag weer: praten over …en het herwaarderen van vrouwelijk leiderschap. Hoe zit dat binnen de medezeggenschap? Hoe kunnen vrouwen daar impact vergroten en een mooie bijdrage leveren aan meer vrouwelijk leiderschap in de organisatie? SBI Formaat ziet de noodzaak en helpt vrouwen zich te ontwikkelen in medezeggenschap en hun organisatie.

 

– door: Mireille Keereweer en Nienke Wiersma

 

Inschrijven