MZ Live! – Programma vrijdag 25 september

Inschrijven

Workshops

09:30 – 10:15 | ronde 1

Online vergaderen met Deep Democracy: maak verbinding mogelijk!

Het werk van de ondernemingsraad tijdens coronatijd gaat gewoon door. Daarom is het belangrijk dat OR-leden elkaar blijven ontmoeten, gedachten en meningen met elkaar blijven delen en samen besluiten nemen. Best lastig als je elkaar niet face to face ziet, minder met elkaar in contact bent en je de emoties van non-verbale communicatie mist. En het is ook lastig als je in je scherm maar een beperkt aantal mensen ziet in plaats van het voltallig team. In deze training ondersteunen we jullie met diverse online-vergadertechnieken vanuit de principes van Deep Democracy. Online vergaderen vraagt andere vaardigheden dan face to face vergaderingen. Vragen die dan ontstaan zijn:
– Hoe krijg je contact met elkaar waardoor er een goede basis ontstaat voor samenwerking?
– Hoe komen we samen snel tot ideeën?
– Hoe houd je de aandacht en de energie van alle deelnemers op peil?
– Hoe zorg je dat alle wijsheid op tafel komt met als doel te komen tot een gedragen besluitvorming?
In deze workshop besteden we aandacht aan de basisprincipes en stappen van Deep Democracy in online vergaderen. Wie weet smaakt het naar meer…

 

– door: Gerlanda Dirksen

Mediation workshop: Overal is gedoe; wat het je oplevert, hangt af van wat je ermee doet…

Overal waar twee of meer mensen samenwerking ontstaat er wel eens gedoe. Vaak kom je er zelf wel uit als je dat van een afstandje bekijkt. Soms lukt dat niet en is het handig om daar hulp bij in te roepen. Als het gedoe uitmondt in een conflict dan kun je denken aan het inschakelen van een bemiddelaar. In deze korte workshop nemen we je mee in de aanpak van zo’n kwestie en laten we je kennismaken met het gereedschap van een mediator.

Duurzame inzetbaarheid vanuit Arbeid & Gezondheid

Het langer moeten doorwerken, de toenemende vergrijzing in combinatie met de zwaarte van het beroep, kan zijn tol eisen. Preventie is belangrijk om mensen in staat te stellen gezond door te kunnen werken. In dit webinar benadrukken we het belang van goede arbeidsomstandigheden voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We gaan in op de instrumenten die de Arbowet biedt voor preventie, de inhoud van een gezond arbobeleid en de rol van de OR.

Arbo-spreekuur (1 uur)
(Aansluitend) kun je deelnemen aan een arbo-spreekuur, waar je bij onze arbo-specialisten terecht kunt voor vragen over je arbeidsomstandigheden en arbobeleid.

10:30 – 11:15 | ronde 2

OR & arbeidsvoorwaarden

In deze sessie leer je welke rol de OR kan spelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Ik doorloop met jou de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, de regelgeving die van toepassing is en wat je als OR nodig hebt om deze rol op te pakken. Je beoordeelt jouw situatie en jouw competenties als OR.  Kernvragen daarbij zijn “moeten wij dit wel oppakken?” en “als wij het oppakken, welke kwaliteiten moeten wij dan in huis hebben?”.

 

– door: Pieter Kas

Workshop 2 (vervolg) – Participerend leiderschap: leiderschapsontwikkeling voor DB’s

Als dagelijks bestuur ben je participerend leider, je maakt deel uit van het team waaraan je leiding geeft. We onderzoeken in de workshop het effect van jouw manier van leiding geven op de andere OR-leden. Wat doet voorbeeld gedrag met de teamvorming en hoe kan je dat bewust inzetten?
Deze workshop beslaat 2 blokken en duurt van 10.30 tot 12.15 uur (met pauze tussendoor).

 

– door: Brigitte Driessen en Karin Mulder

Organisch ontwikkelen en de rol van de OR

De ene verandering is de andere niet. Soms zie je alsmaar kleine veranderingen in de organisatie die samen een nieuwe richting vormen. Wat is de achtergrond van al die kleine veranderingen? Hoe kan de ondernemingsraad hier invloed op uitoefenen? Ben je niet te laat? Je wordt even meegenomen in de wereld van organisch ontwikkelen.

 

– door: Els van der Valk

11:30 – 12:15 | ronde 3

HR in een agile omgeving

Steeds meer organisaties hebben organisatievormen waarbij de traditionele HR-instrumenten gaan knellen. Zelforganisatie, agile/lean, holocracy. Het zijn vormen van organiseren die andere eisen aan mensen stellen, maar ook aan HR. In deze sessie kijken wij door een agile-bril naar het HR-beleid en kijken dan naar waar het knelt en wat er beter veranderd kan worden.

Workshop 2 (vervolg) – Participerend leiderschap

Als dagelijks bestuur ben je participerend leider, je maakt deel uit van het team waaraan je leiding geeft. We onderzoeken in de workshop het effect van jouw manier van leiding geven op de andere OR leden. Wat doet voorbeeld gedrag met de teamvorming en hoe kan je dat bewust inzetten?
Deze workshop beslaat 2 blokken en duurt van 10.30 uur tot 12.15 uur (met pauze tussendoor).

 

– door: Brigitte Driessen en Karin Mulder

De impact van de digitale transformatie op de OR: leiderschapsontwikkeling voor DB’s

De veranderingen die organisaties doormaken als gevolg van digitale technieken en innovaties kunnen alle aspecten van de organisatie raken. Vaak denkt men aan robotisering maar het gaat ook om algoritmes voor bijvoorbeeld werving en selectie. Lang niet altijd hebben management en de medezeggenschap zicht op de consequenties die het met zich mee brengt en dus ook de bevoegdheden die er voor de medezeggenschap aan verbonden zijn. Deze workshop is een eerste verkenning om te ervaren hoe goot de impact is.

 

– door: Frodo de Valk

13:15 – 14:00 | ronde 4

Wat betaalt het? Over belonen, beloningsprincipes en vormen

Een goed en rechtvaardig loon is een belangrijke basis voor mensen om met plezier en gemotiveerd hun werk te kunnen doen. In deze sessie kijken wij naar de verschillende onderdelen van de beloningstructuur en leer je wat de achterliggende principes zijn. Denk aan functiewaardering, loonschalen, prestatiebeloning, bonussen, winstdeling. Wij gaan in vogelvlucht door dit beloningslandschap en je krijgt zicht op de mogelijkheden van de OR.

 

– door: Pieter Kas

MTO als verandermotor van cultuur en personeelsstrategie

In de meeste organisaties wordt er van tijd tot tijd van alles onderzocht. Eén van de zaken die periodiek terugkomen is het onderzoek naar tevredenheid of waardering van medewerkers. Ondernemingsraden zijn daar vaak zijdelings actief bij betrokken maar weten soms nog lastig positie te pakken op dit vlak. Bij SBI Formaat hebben we experts in huis die helemaal thuis zijn in het opzetten en uitvoeren van dit soort onderzoeken en management en medewerkers helpen bij het interpreteren van de resultaten en het implementeren van de verbeteracties die voortvloeien uit de analyse en conclusies. In deze workshop werken we met voorbeelden van situaties waarin de medezeggenschap haar wezenlijke invloed laat gelden en reiken we je mogelijkheden aan om dat in jullie eigen organisatie ook voor elkaar te krijgen.

 

– door: Joost Oude Groen, Mariska Pikaart en Judith Kunen

De preventiemedewerker

Het expertiseteam Arbo & Gezondheid van SBI Formaat heeft een survey uitstaan om inzicht te krijgen in de deskundigheid en ondersteuningsbehoefte van preventiemedewerkers. De uitkomsten van het survey laten nu al duidelijk zien dat preventiemedewerkers (87,5 %) behoefte hebben aan deskundigheidsbevordering, met name als het gaat om de RI&E. Parallel aan deze survey werkt het Ministerie van SZW aan de Arbovisie 2040. Uit de input uit het veld blijkt dat rolinvulling en deskundigheid van de preventiemedewerker onvoldoende zijn. Beide uitkomsten vullen elkaar aan.

In deze workshop worden de uitkomsten, conclusies en kansen voor verbetering kort toegelicht en aangevuld met ons aanbod voor deskundigheidsbevordering. Daarna is er ruimte voor vragen en uitwisseling.

Arbo-spreekuur (0,5 uur)
(Aansluitend) kun je deelnemen aan een arbo-spreekuur, waar je bij onze arbo-specialisten terecht kunt voor vragen over de deskundigheid van de preventiemedewerker.

 

– door: Alex Daems

Nieuwe vormen van Medezeggenschap

Terug naar de bedoeling. Meer zeggenschap bij de medewerker. Dialoog met de bestuurder. Veel organisaties en medezeggenschapsorganen zijn bezig met het herontdekken, herwaarderen en herinrichting van de medezeggenschap. Verschillende trends zijn hierbij zichtbaar. Van meer strategisch tot juist meer dichter bij de werkvloer.. Hoe dan ook: nadenken over vernieuwing begint met het constateren van een mogelijke frictie: krabben waar het jeukt zeggen wij dan. Op zoek naar andere vormen begint bij het samen definiëren van de bedoeling: waar draait het om bij medezeggenschap in onze organisatie. En dan aan de slag. Praktijkvoorbeelden van andere organisaties kunnen hierbij een bron van inspiratie zijn.

 

Coby Franken, ontwikkelaar en organisator van velerlei trainingen en events over vernieuwing neemt u mee in deze vernieuwingstocht.

 

Laat je prikkelen, laat je verrassen, laat je inspirerend door deze interactieve workshop over nieuwe vormen van medezeggenschap.

 

– door: Coby Franken

14:15 – 15:00 | ronde 5

De financiële gezondheid van de organisatie

Je wordt even meegenomen in de wereld van de financiële kengetallen. Hoe kun je zien of een organisatie financieel gezond is? Wanneer is een organisatie solvabel en wat zegt liquiditeit? Hiervoor duiken we even in de jaarrekening, maar natuurlijk zijn ook andere stukken van belang! Een kennismaking.

 

– door: Geertrude van Amerongen, Bob de Wissel, David Gerritsen en Michèl van Doorn

Goed werkgeverschap; daar zit muziek in!

Het is zoals de Beatles ooit op hun laatste album zongen; “and in the end the love you take, is equal tot he love you make”. Goed werkgeverschap levert als het goed is goed werknemerschap op. En andersom. Maar wat betekent dit dan, wat zijn de knoppen waar je aan kunt draaien om goed werkgeverschap inhoud te geven. Wat betekent dit voor het HR-beleid en wanneer is dit beleid sociaal? En wat is je rol als OR daarin.

De EOR-service en het Steunpunt Internationalisering presenteren…

Heb je altijd al willen weten hoe de medezeggenschap er in Engeland aan toe gaat, waarom je Belgische collega’s op een heel andere manier met hun baas omgaan en hoe ze in de landen om ons heen tegen onze OR aan kijken? In onze pubquiz wordt de medezeggenschap in een breder perspectief geplaatst.

 

– door: Marielle van der Coelen en Maayke Somers

15:15 – 16:00 | ronde 6

Workshop 4 (vervolg) – Inzicht in teamontwikkeling

De ontwikkeling naar een volwassen team verloopt in vaste fasen. We bespreken de teamfasen van Tuckman en de kenmerken van elke fase. Met deze kennis kijk je naar jouw eigen OR-team. In welke fasen zitten we nu? Wat heeft ons team nu nodig van het DB?

 

– door: Mariska Pikaart

Veranderkracht

Aan ambities is vaak geen gebrek. Bestuurders hebben vaak beelden over hoe de organisatie er in de toekomst uit moet zien. Veranderkracht gaat over mate waarin de organisatie in staat is een verandering die voortkomt uit een dergelijke ambitie te realiseren. In deze sessie leer je kijken naar de veranderkracht van je organisatie. Je maakt kennis met het veranderkrachtmodel. Het model geeft een houvast aan de OR om met elkaar te duiden hoe het staat met de veranderkracht van de organisatie.

 

– door: Pieter Kas

Aan de slag met werkdruk

Het projectteam Werk en Privé balans van SBI Formaat heeft in het kader van de week van de werkstress 2019 een werkdruk-scan ontwikkeld en uitgerold. De uitkomsten van de werkdrukscan (ingevuld door 308 personen) geven ons veel informatie over wat goed gaat en wat beter kan. In deze workshop worden de uitkomsten, conclusies en verbeteradviezen voor elk niveau (individueel, team en organisatieniveau) met jou gedeeld. Daarna is ruimte voor vragen en uitwisseling.

 

– door: Gerlanda Dirksen, Nicole Pikkemaat en Mirjam van Dam

16:15 – 17:00 | ronde 7

Workshop strategie (MBA)

Organisaties veranderen vaak steeds sneller en ingrijpender. Er worden keuzes gemaakt over reorganisaties, samenwerkingsverbanden, investeringen, verhuizing, etc.. Als ondernemingsraad wil je meer grip krijgen op deze dynamiek en ontwikkelingen, zodat je de besluitvoering van de organisatie kunt beïnvloeden en verbeteren. En de positie van de medewerkers kunt versterken.

 

– door: Geertrude van Amerongen

Teamontwikkeling met het teamwiel

Een belangrijk aspect van het OR-werk is het werk als team. In deze sessie maak je kennis met het teamwiel (van Vroemen). Het teamwiel geeft een mooi houvast om als team te duiden waar je staat en welke stappen je kunt zetten om als team succesvol te zijn. Ik leg je de basis uit en hoe je dit model kunt vertalen naar het OR-werk.

 

– door: Pieter Kas

OR en privacy: bescherm de privacy van je collega’s

Iedereen heeft van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gehoord, maar weinigen weten hoe het nu echt zit. En dat terwijl de wetgeving voor de ondernemingsraad een prima middel is om de privacy van medewerkers te beschermen. Hoe zet je de AVG in bij het beoordelen van een instemmingsverzoek? Vandaag krijg je een voorproefje van onze cursus OR en privacy.

 

– door: Marielle van der Coelen en Carolina Verspuij

 

Inschrijven