Nieuws

De nieuwe Arbowet

Nieuwe Arbowet ondernemingsraad
13 september 2016

De nieuwe Arbowet is 13 september door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt op 27 september 2016 de procedure. De verwachting is dat de wet in werking zal treden per 1 januari 2017. De wet omvat wijzigingen met betrekking tot de invulling van de preventiemedewerker en de arbodienstverlening. De ondernemingsraad krijgt volgens de nieuwe wet een ruimere instemmingsbevoegdheid. 

Het instemmingsrecht wordt uitgebreid met de keuze van de persoon van de preventiemedewerker en zijn positionering in de organisatie. Een belangrijke verandering met betrekking tot de arbodienstverlening is dat elke werknemer straks het wettelijk recht krijgt om de bedrijfsarts te spreken. Ook krijgt de werknemer recht op een second opinion voor als hij het oneens is met de bedrijfsarts. In de wetswijziging zijn ook eisen gesteld aan de professionele dienstverlening van de bedrijfsarts of arbodienst, bijvoorbeeld door werkplek(ken) te bezoeken, in overleg te gaan met de medezeggenschap en de inzet van een onafhankelijke klachtenregeling. Bovenstaande ontwikkelingen horen een plek te krijgen in het beleid binnen de eigen organisatie. Als ondernemingsraad kunt u hierin het voortouw nemen en zelf met voorstellen te komen. 

Het expertiseteam Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat helpt u graag op weg. Kom bijvoorbeeld naar onze training over wijzigingen in de Arbowet op 3 november.
Liever training of advies op maat?
E-mail of bel het expertiseteam Arbeid & Gezondheid: ArboGezondheid@sbiformaat.nl of 0343-473333.

Deel dit bericht