Nieuws

Dialoog/werksessie: grip op duurzaam samenwerken

Duurzaam samenwerken
30 april 2024

Op donderdag 13 juni 2024 organiseert de Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG) een dialoog/werksessie met het thema ‘Hebben we grip op duurzaam samenwerken?’ Hieronder volgt de uitnodiging van Dorine Wekking, voorzitter van de AMG.

Uitnodiging dialoog/werksessie ‘Hebben we grip op duurzaam samenwerken?’

Wij nodigen u uit voor een dialoog/ werksessie:
Datum: 13 juni 2024
Tijd: 15.00 -17.00 uur
Plaats: SER Den Haag

Wij zien in organisaties een beeld van grote tegenstellingen. Een exponentiële digitale ontwikkeling van AI die onze organisaties drastisch gaat veranderen. Een polarisatie in de samenleving, versterkte juridisering van ondernemen, waarbij het persoonlijk en publiekelijk aansprakelijk stellen van bestuurders en toezichthouders fors toeneemt. Helaas te vaak zonder een echt gelijkwaardige dialoog over het achterliggende issue. De factor mens lijkt vaak naar de achtergrond te verdwijnen.

CSRD
Aan de andere kant is CSRD realiteit geworden en dient zich een nieuwe generatie aan met sterke eigen (duurzaamheids)waarden en behoeften. De war on talent staat bovenaan in de top drie van prioriteiten van leidinggevend Nederland. De ene na de andere multinational overweegt Nederland te verlaten vanwege toenemende duurzaamheideisen én gebrek aan gekwalificeerd personeel. Leidinggeven en ondernemen vereist dus echte stuurmanskunst, goede afstemming en gemotiveerde medewerkers.

Drie actoren te weten: toezichthouder, bestuurder, ondernemingsraad
Drie actoren in de organisaties kunnen het voortouw nemen in verbindend samenwerken (de toezichthou13der, de bestuurder en de medezeggenschap). Hoe werken zij samen aan een optimale verbinding in de organisatie?

In het onderzoek ‘De toekomst van de OR’ Een onderzoek onder bestuurders, OR-voorzitters en werknemers (uitgevoerd door Panteia) staan drie vraagstukken centraal:
1. Hoe is de medezeggenschap verbonden met complexe besluitvorming in de boardroom?
2. Wie draagt welke verantwoordelijkheid bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (SDG ESG)? (verbonden met de omgeving)
3. Hoe beoordeel je als OR de verbinding tussen werknemer/ organisatie en achterban?

Deze vraagstukken zijn gestoeld op drie grote wereldvragen; effecten van technologische digitale ontwikkelingen; klimaatvraagstuk en demografisch vraagstuk.

Programma

1. Welkom
2. Inleidingen
– Paul Geraeds, voorzitter NCD; hoe kijken bestuurder en toezichthouder naar duurzaam samenwerken (op basis van onderzoek NCD)
– Jaap Jongejan, directeur bestuurder SBI; hoe kijkt de medezeggenschap naar duurzaam samenwerken (op basis van onderzoek Panteia)
3. In gesprek hoe werkt u duurzaam samen. Wat kan beter? Welke tips heeft u?
4. Opbrengst tips en adviezen (delen via social media)
5. Afsluiting en netwerkborrel

Wilt u erbij zijn?
Klik hier om uw belangstelling te registeren. De kosten voor deelname bedragen 50 euro excl. btw. Meer weten over de AMG? Klik hier.

Deel dit bericht