Nieuws

Wat speelt er in jouw OR?

Wat speelt er in jouw OR enquete
26 maart 2024

De kern van het medezeggenschapswerk

De moderne ondernemingsraad staat voor een scala aan uitdagingen en kansen. Dat blijkt uit de enquête “Wat speelt er in jouw OR?”, uitgevoerd door SBI Formaat in oktober en november. Maar liefst 257 OR-leden hebben de vragenlijst ingevuld. Deze groep deelde hun perspectieven over wat momenteel de kern vormt van hun medezeggenschapswerk.

Eén van de opvallende bevindingen was de grote hoeveelheid wettelijke procedures, met name advies, instemming en initiatief. Het merendeel van de respondenten anticipeert op tussen de 2 en 3 adviesaanvragen in het komende jaar, terwijl 60% verwacht betrokken te worden bij 1 tot 3 instemmingsaanvragen. Deze aanvragen zijn gericht op cruciale onderwerpen, zoals organisatorische veranderingen, managementverschuivingen, beloningsstructuren en arbeidsomstandigheden.

Prioriteiten op de agenda: duurzaamheid en menselijk welzijn

De OR’s zetten zich in voor een breed scala aan onderwerpen die de moderne werkplek beïnvloeden. Naast de traditionele zorgen over financiën en arbeidsomstandigheden, is er een groeiende erkenning voor de noodzaak van duurzaamheid, gezondheid, diversiteit en inclusie, digitalisering en de arbeidsmarkt. Deze uitbreiding van de agenda weerspiegelt een diepere betrokkenheid bij de impact van bedrijfsbeslissingen op de samenleving en het milieu.

De uitdagingen van OR-werk: werving, samenwerking en communicatie

Het werven van gemotiveerde leden blijft een voortdurende uitdaging voor veel ondernemingsraden. Uit de enquête bleek dat slechts de helft van de bevraagde OR-en voldoende kandidaten heeft gehad voor verkiezingen, wat aangeeft dat er nog werk aan de winkel is met betrekking tot het imago van de ondernemingsraad en de betrokkenheid van werknemers binnen organisaties. Ondanks deze wervingsuitdagingen toonde de meerderheid van de OR-leden zich tevreden over de samenwerking binnen de OR. Enquête Wat speelt er in jouw ORDit wijst op een sterke teamgeest en betrokkenheid binnen de raad. Niettemin werd er ruimte voor verbetering benoemd met betrekking tot de communicatie, zowel met de bestuurder als met de achterban. Dit benadrukt het belang van effectieve en transparante communicatiekanalen binnen de organisatie.

Toekomstperspectieven: vooruitkijken met optimisme, actie en groei

Hoewel er zeker uitdagingen zijn, blijven veel OR-leden positief gestemd over de toekomst van hun rol binnen de organisatie. Ze erkennen de obstakels, maar zijn vastbesloten om vooruitgang te boeken en hun impact te vergroten. Deze optimistische houding vormt een solide basis voor verdere groei en ontwikkeling binnen de OR, met als doel een proactieve OR die als strateeg de belangen van de de organisatie én de achterban vertegenwoordigt.

Vervolg: actiegerichte online workshops

Op basis van de bevindingen uit de enquête zijn in februari 2 online workshops aangeboden, waarmee de OR een volgende stap kan zetten. In de komende maanden zullen nog 2 gratis online workshops worden aangeboden, gericht op de belangrijkste thema’s die naar voren kwamen uit de antwoorden van de respondenten.
Mis deze kans niet en schrijf je nu in voor de online workshop ‘Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de OR’ op 25 april of de online workshop ‘focus op duurzame inzetbaarheid’ op 8 mei. Maak gebruik van deze unieke gelegenheid om je kennis te vergroten en samen met andere OR-leden actiegerichte strategieën te ontwikkelen voor een sterkere en effectievere OR.

Direct naar de online workshop ‘Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de OR’ op 25 april

Direct naar de online workshop ‘Focus op duurzame inzetbaarheid’ op 8 mei

Deel dit bericht