Nieuws

Heeft uw OR al ingestemd met de aanstelling van een functionaris gegevensbescherming?

Functionaris gegevensbescherming
15 juni 2016

Vanaf 01-01-2016 kennen we de Wet meldplicht datalekken en zijn bedrijven verplicht om bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden wanneer gevoelige persoonsgegevens van burgers, cliënten en klanten of van het eigen personeel, “op straat” terecht zijn gekomen. Bij datalekken gaat het bijvoorbeeld om het verliezen van een stick, een gestolen laptop of gehackte databestanden.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De privacywetgeving is verder aangescherpt door de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2016; deze zal op 25 mei 2018 in werking treden en op dat moment de WBP vervangen. De twee jaar tussen de goedkeuring door het Europese Parlement en de datum van inwerkingtreding is nodig voor een goede voorbereiding in bedrijven en organisaties.

De FG: functionaris voor gegevensbescherming

Artikel 37 AVG verplicht een (groot) aantal organisaties en bedrijven om een functionaris voor gegevensbescherming aan te wijzen. Het gaat om:

a) alle overheidsinstanties en -organen;
b) alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken “die vanwege hun aard, hun omvang en/of hun doeleinden regelmatige en stelselmatige observatie op grote schaal van betrokkenen vereisen”;
c) alle bedrijven en organisaties die op grote schaal persoonsgegevens verwerken “van bijzondere categorieën van gegevens” (als ras, geloof, lidmaatschap van een vakbond e.d.) en met betrekking tot “strafrechtelijke veroordelingen en strafbare feiten”.

Instemmingsrecht OR

De OR heeft over het privacybeleid voor zover het intern toezicht van de FG ook de gegevensbescherming van het personeel raakt – en daarvan is al gauw sprake – het instemmingsrecht.

Meer informatie 

Artikel Functionaris gegevensbescherming en OR

Lees voor meer informatie over de functionaris gegevensbescherming het artikel Functionaris gegevensbescherming en OR in onze kennisbank. 

Actualiteitencollege: Privacywetgeving en de laatste ontwikkelingen

13 december organiseren wij een actualiteitencollege over privacywetgeving en de laatste ontwikkelingen. In dit actualiteitencollege krijgt u van een jurist gespecialiseerd in privacywetgeving een haarscherp beeld van de actuele ontwikkelingen op het gebied van privacy. Aansluitend geeft Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid bij SBI Formaat, u concrete tips om invulling te geven aan de rol van de medezeggenschap op dit gebied. Lees het programma en meld u aan! 

Inhoudelijke vragen?

Carolina Verspuij 06 525 99 083
Dick Karssen 06 536 589 14
Joan Janssens 06 533 700 12
Margreet Woldendorp 0343 – 473 367

OR Advieslijn 0343 – 473 473

Deel dit bericht