Nieuws

Kick-off project Raad voor Duurzame Medezeggenschap

Raad voor Duurzame Medezeggenschap
09 februari 2023

Op 31 januari heeft de kick-off meeting plaatsgevonden van het project Raad voor Duurzame Medezeggenschap, een samenwerking van Stichting SBI met de Goldschmeding Foundation*.

Duurzame medezeggenschap in ontwikkeling

Zes ondernemingsraden die geïnteresseerd zijn in het project kwamen samen op Landgoed Zonheuvel om geïnformeerd te worden over deelname. En allen waren zeer enthousiast. Er was enthousiasme over de achtergronden en het verloop van het project, maar er was vooral ook veel enthousiasme om aan de slag te gaan met de grote vraagstukken binnen de organisaties. Onderling was er veel herkenning voor elkaars ‘uitdagingen’.

De vragen die we zien terugkomen in organisaties spelen o.a. op het gebied van de complexiteit van besluitvorming en de rol van de medezeggenschap. Daarnaast is het integreren van de SDG’s in de organisatie een veelvoorkomend agendapunt; milieu, inclusiviteit, duurzame groei, goed werkgeverschap, diversiteit, etc.. Een ander issue is de verbinding binnen organisaties: hoe staat het daar écht mee?

Meer betrokkenheid

Het doel van een Raad voor Duurzame Medezeggenschap werd iedereen snel duidelijk. Meer betrokkenheid van werknemers bij de organisatie, het groeien van de aantrekkelijkheid van de organisatie als werkgever en het versterken van het MVO-beleid. Dat is namelijk niet alleen goed voor werknemers, maar ook voor klanten, leveranciers, omwonenden en de samenleving.

Na de uitwisseling zijn de ondernemingsraden aan de slag gegaan met de ’toolbox’.  Hierdoor hebben zij een goed beeld gekregen van de contouren van het ontwikkeltraject tot een Raad voor Duurzame Medezeggenschap. Hoe ziet zo’n raad er nu precies uit, wat is anders en welke stappen moeten er genomen worden om er te komen?
We sloten af door met elkaar uit te wisselen wat elke OR nu nodig heeft om de gehele OR en de bestuurder ervan te overtuigen mee te doen aan het traject. Want één zaak is helder: alle aanwezige OR-leden willen snel aan de slag!

Nieuwsgierig? Lees hier meer over dit unieke project

*Over de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk, Economie 

De Goldschmeding Foundation is een filantropisch fonds dat is opgericht door Frits Goldschmeding, tevens de oprichter van de Randstad Groep. De foundation zet zich structureel in om de manier waarop mensen werken én samenwerken blijvend te veranderen, vanuit de overtuiging dat we er allemaal baat bij hebben als we meer naar elkaar omkijken.

Met kennis, donaties en haar netwerk ondersteunt de Goldschmeding Foundation kansrijke initiatieven die met aantoonbaar resultaat laten zien hoe het anders kan. Samen werken we aan blijvende verandering voor een inclusieve arbeidsmarkt, duurzaam werk en een menswaardige economie.

Deel dit bericht