Nieuws

Richtbedragen OR-scholing 2019 SER bekend

SER
01 november 2018

De SER maakt jaarlijks een indicatie wat onder normale omstandigheden acceptabele kosten zijn voor scholing van een ondernemingsraad. Het zijn richtbedragen voor maatwerk- en open inschrijvingscursussen.

De SER heeft het richtbedrag voor een maatwerkcursus voor de hele OR vastgesteld op € 1.025,- per dagdeel (excl. BTW). Het richtbedrag voor een open inschrijvingscursus per persoon is bepaald op € 175,- euro per dagdeel (excl. BTW). In 2018 was het bedrag voor een maatwerkcursus € 1.000,- en voor een open inschrijvingscursus € 165,-.

Deze bedragen zijn gebaseerd op een dagdeel, waarbij de kosten van de trainers, materiaal, voorbereiding, training en nazorg zijn meegenomen. Accommodatiekosten voor een maatwerkcursus zijn niet meegerekend in het bedrag. En voor de open inschrijvingscursus zijn gemiddelde accommodatiekosten meegenomen.

CBM en SCOOR
Deze bedragen zijn richtlijnen die de SER op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) hebben vastlegt. Deze commissie heeft als taak de kwaliteit van de medezeggenschap in ondernemingen te bevorderen. De richtbedragen zijn berekend op basis van de SCOOR-gecertificeerde opleidingsinstituten (zoals SBI Formaat), de tarieven die zij in praktijk hanteren.

Recht op scholing
De ondernemingsraad krijgt met veel onderwerpen te maken. Wil de OR hierover kunnen meepraten dan moet hij kennis van zaken hebben. Als die kennis ontbreekt kan de OR of kunnen individuele OR-leden op cursus gaan. Ieder OR-lid en lid van een vaste commissie of onderdeelcommissie van de OR kan aanspraak maken op het wettelijk recht op scholing (artikel 18 WOR). Van belang is dat OR-leden een cursus in werktijd kunnen volgen, met behoud van loon of dat er anders compensatie mogelijk is. Ondernemer en ondernemingsraad bepalen in overleg het aantal dagen voor scholing.

Bron: SER, 23 okt 2018

Deel dit bericht