Blog

Bruisend werkoverleg

In gesprek over stress
02 oktober 2019 / Camiel Schols

Blogserie: Wijsheid van de werkvloer – Bruisend werkoverleg

De wijsheid van de werkvloer ophalen, en goed gebruiken. Dat is de kunst bij vernieuwing van de medezeggenschap. Vandaag bespreek ik het werkoverleg. Hoe maak je het leuk voor iedereen?

Werkoverleg is niet hip of hot. Veel leidinggevenden doen het plichtmatig. Medewerkers zitten de tijd uit. En de trainingen van SBI Formaat blijven op de plank liggen. Oei, Wat een somber beeld! Hopelijk geldt het niet voor jou. Is jullie eigen werkoverleg bruisend of stroperig? En waar zit dat in?

Het werkoverleg is bedoeld voor participatie van medewerkers. Het bestaat bijna overal. En als je de medezeggenschap wilt verbeteren, is hier als eerste winst te pakken. Het werkoverleg biedt prachtige mogelijkheden om samen met collega’s in alle rust te praten over ontwikkelingen in de organisatie en verbeterpunten in het eigen werk. In het ideale werkoverleg ontstaat dialoog. Niet alleen tussen leidinggevende en medewerkers, maar ook tussen de medewerkers onderling. Ze leren van elkaar en werken samen aan oplossingen. Goed werkoverleg werkt verbindend in alle richtingen: Het team wordt sterker, evenals de banden met de leidinggevende en met de organisatie.

De praktijk van het werkoverleg is vaak minder rooskleurig. Klachten die ik vaak hoor zijn: ‘monologen en eenrichtingsverkeer’, ‘steeds dezelfde mensen aan het woord’, ‘mensen durven niks te zeggen’, ‘er gebeurt niks met wat we zeggen’. Als dit soort geluiden spelen, is er werk aan de winkel.

Wat is nodig om je werkoverleg een boost te geven? Ik zeg: wilskracht. Je moet geen werkoverleg doen omdat het moet, maar omdat je het wilt. Als je leidinggevende bent en je moet de agenda opstellen. Dan wordt het niks als je je laat leiden door de vraag ‘waarmee krijg ik de tijd vol?’ Je komt verder als je vraagt: ‘Wat lijkt mij nou een leuk gesprek? Of nog mooier: ‘Wat is voor mijn mensen een leuk gesprek?’ ‘Waarmee kan ik hen boeien?’ ‘En wat doen we dan met de uitkomsten?’

Goed gekozen gespreksonderwerpen zijn de basis. Als je nog meer wilt doen om het overleg een swing te geven, dan kun je nadenken over de aanpak. Een onderwerp lanceren en reacties vragen is de simpelste vorm. Maar niet altijd de beste. Andere vormen zijn vaak gezelliger en uitdagender. Bijvoorbeeld: Iedereen schrijft zijn antwoord op en leest het voor. Of: ideeën bedenken in viertallen. Of: samen het kwaliteitenspel spelen. Er is van alles te verzinnen. Het gaat er maar om dat ieder actief meedoet en dat alle geluiden op tafel komen.

Drie tips om mee af te sluiten

  • Zet deze blog op de agenda van je eerstvolgende werkoverleg
  • Bedenk wat jij anders wilt in jullie werkoverleg
  • Bedenk hoe je zelf kunt bijdragen aan zinnig werkoverleg.

Geschreven door trainer/adviseur Camiel Schols

Eerdere blogs uit deze serie

 

Deel dit bericht