Blog

Co-resolve

13 april 2021 / Gerlanda Dirksen

Co-resolve voor voorzitters en leidinggevenden maakt inclusieve besluitvorming mogelijk

Verlang jij naar een manier van voorzitten waarbij iedereen gehoord wordt? Wil jij je eigen mening inbrengen en tegelijkertijd echt op zoek gaan naar het tegengeluid of het andere geluid?

In de praktijk horen we dikwijls dat voorzitters en leidinggevenden het best lastig vinden om een overleg zowel inhoudelijk als ook op het proces te begeleiden met aandacht voor inclusieve besluitvorming. Ze vragen dan hoe ga je daarmee om en hoe balanceer je in de rol van leider en facilitator. Want ja, in mijn rol als voorzitter heb ook ik belang bij een bepaalde uitkomst.

Co-resolve biedt hiervoor handvatten

Co-resolve is gebaseerd op Deep Democracy, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt gehoord en wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Deze methode is ontwikkeld door Myrna en Greg Lewis en is toegepast in o.a. Zuid Afrika van na de apartheid. Co-resolve is vooral bedoeld voor besluitvormingsprocessen waarbij de voorzitter van het overleg niet alleen inhoudelijk meedoet maar ook een taak heeft in het faciliteren van het besluitvormingsproces. Co-resolve biedt technieken om heel bewust met die twee rollen om te gaan zodat je collega’s duidelijk herkennen wanneer de voorzitter zijn mening geeft of een voorstel doet of wanneer de voorzitter juist ruimte biedt voor de opvattingen en ideeën van anderen.

Zichtbare rol

Een veelgebruikte techniek is het in-leunen en uit-leunen. Wanneer ‘de-voorzitter-met-eigen-mening’ iets wilt zeggen, leun je duidelijk naar voren. Stap je weer in de rol van ‘de facilitator die de groep begeleid’ dan leun je meer naar achteren. Daar zijn uiteraard meerdere varianten op te maken. Belangrijk is dat je goed laat zien welke rol je hebt op dat moment in de groep.

De stappen van Deep Democracy

Ook bij co-resolve maken we gebruik van de vier stappen van Deep Democracy bij het besluitvormingsproces:

  • Verzamel alle invalshoeken
  • Zoek actief het andere geluid
  • Spreid dit andere geluid
    Stem
  • Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit

Zo wordt de potentie van de groep volledig benut en kun je als leider duidelijk zijn over je verschillende rollen in de groep. Het is vooral bedoeld voor leiders en voorzitters die waarde hechten aan inclusie bij besluitvorming.

Meer informatie over co-resolve

Interesse?

Wil je meer weten en/of heb je interesse in een training co-resolve voor voorzitters en leiders van groepen, dan kun je contact opnemen met Gerlanda (Gerlanda.Dirksen@sbiformaat.nl). Gerlanda Dirksen zal jouw vragen beantwoorden en kan een training verzorgen.

Geschreven door Gerlanda Dirksen en Yolanda van der Poel, trainers/adviseurs SBI Formaat.

Deel dit bericht