Blog

Stressvolle situaties, hoe ga jij daarmee om?

werkstress
25 februari 2021 / Gerlanda Dirksen

Hoe gaat u om met stressvolle situaties?

RTL nieuws interviewde op 12-02-2021 Daniëlle, een zelfstandig reisadviseur. Daarin vertelt zij  “Ik ben op alle mogelijke manieren geconfronteerd met corona! Mijn inkomsten kwijt, zelf corona gekregen en bijna met 2 pubers op straat komen te staan.” Toch kan zij nog lachen en kijkt ze zelfs positief naar de toekomst. “De crisis heeft me ook veel gebracht. En als de wereld straks weer open is, staan de mensen vast weer te springen om veel mooie reizen te maken.”

Stress doet ons hart sneller kloppen, versnelt onze ademhaling en doet ons zweten. Lange tijd werd dit gelabeld als ‘ongezond’ en ‘schadelijk’. Maar Kelly McGonigal (TED-talk 2013) legt uit dat al die labels pas echte ‘stress’ veroorzaken. Daarom spoort ze mensen juist aan om stress situaties als positief te ervaren en dat de stress signalen juist helpend zijn bij onze prestaties.

Wat kan daarbij helpen?

Aandacht voor je lichaam en gedachten

Door je bewust te zijn van je lichaam en gedachten ontdek je beter wat je voelt, denkt, wilt en welk effect dit op jou en je omgeving heeft. Het geeft je rust en balans in waar het jou werkelijk om gaat. Wat helpt is circa 10 minuten per dag tijd te nemen voor jezelf en enkele vragen te stellen, zoals: hoe voel ik mij, wat heb ik momenteel nodig om goed te kunnen werken, welke hulpbronnen kan ik inschakelen die mij verder brengen, wat ga ik nu doen en wie coacht mij daarbij?

Aandacht voor je (hoger liggend) doel

Het hebben van doelen geeft richting, energie en houvast. Ook geeft het hoop, zelfvertrouwen, optimisme en veerkracht aldus Fred Luthans (Tiggelaar 2018). Het waarom achter een doel zorgt voor meer begrip en motivatie. Dus vraag je af waar het je werkelijk om gaat als je thuis online vergadert of je kinderen thuis helpt met leren. Je hierop focussen helpt omdat je voelt waarvoor je iets werkelijk doet.

Aandacht voor leermomenten van stressvolle situaties

Wij hebben de neiging om meestal op stressvolle gebeurtenissen negatief terug te kijken waardoor er spanning op ons voorhoofd komt en ons hartritme verandert. McGonigal moedigt juist aan om stressvolle situaties als positief en leerzaam te zien. Op die manier heeft stress geen vat op onze gezondheid. Wat helpt is om voor je zelf ontwikkeldoelen te stellen zoals: deze maand wil ik mij verder ontwikkelen in het online vergaderen met collega’s en dat ga ik 4 keer doen in MS Teams. Dat klinkt anders dan: deze maand heb ik 4 vergaderingen in MS Teams bijgewoond met collega’s.

Aandacht voor steun door (online) werk- en privéomgeving

Een sterk middel om met crises om te gaan en stress de baas te zijn is steun van anderen. Door sociale steun voelen we ons beter (positiever) en herstellen we sneller. Dus (online) contact met anderen is en blijft belangrijk. Wat helpt is het organiseren van een (online) maatje, meetings, wandelingen om te delen hoe het met je gaat en welke behoefte je hebt aan steun en andere hulpbronnen. Uiteraard biedt (online) loopbaan-coaching ook steun om goed in beeld te krijgen hoe het gaat, wat je wilt en hoe je dit kunt realiseren.

Aandacht voor zaken waar je zelf echt invloed op hebt

Voortdurend komen er (nieuwe) prikkels op ons af. Ook in coronatijd. Daar kunnen we ons druk om maken maar we kunnen ons ook afvragen in hoeverre we daar invloed op hebben. We hebben namelijk geen invloed op de komst van corona, wel hoe we er mee omgaan en hoe we ons zelf en anderen er tegen kunnen beschermen. Covey noemt dit de cirkel van invloed. Daarin vallen alle zaken waar we zelf controle over hebben door onze gedachten en handelen. Het helpt om je te richten op zaken waar je zelf wel invloed op hebt en de andere prikkels te laten zijn. Het Coronavirus is er nou eenmaal.

Lees meer hierover in het artikel ‘Hoe ga je om met stressvolle situaties’.

Valt er nog meer te doen?

Rond het thema stress is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Daarom volgen er de komende periode meerdere blogs over stress.

SBI Formaat kan helpen bij werkstress

Wij bieden diverse mogelijkheden zoals:

Geschreven door Gerlanda Dirksen, trainer, coach, adviseur HRM & Duurzaam Inzetbaarheid
Tevens Noloc geregistreerd Loopbaan Professional en geaccrediteerd instructor en faclitator Deep Democracy

Deel dit bericht