Blog

De voordelen van leertrajecten

leren voorkeur
18 april 2023 / Mirjam van Dam

Ken je dat? Tijdens de training leerde je heel veel, zat je in de flow en zag je het helemaal zitten om tijdens het OR-werk met ‘de nieuwe kennis’ aan de slag te gaan. En dan… een paar maanden later. Je bent toch weer vervallen in oude patronen door de waan van de dag. Vaag denk je terug aan wat je allemaal hebt geleerd, maar het blijkt toch lastiger om toe te passen in de praktijk. Gelukkig gaan jullie over een paar maanden weer op training en kan je vragen om een herhaling. Hopelijk lukt het je daarna wel om het toe te passen.

Een training heeft meer doelen dan alleen ‘leren’, zeker als je een training volgt als OR. Het gaat ook om samenwerken als team en elkaar beter leren kennen. Tijd hebben voor onderwerpen waar jullie normaal niet aan toe komen, zoals evalueren, vooruitkijken of een inhoudelijk onderwerp verder uitdiepen. Allemaal redenen waarom het enorm belangrijk is om regelmatig tijd vrij te maken voor training.

Maar als je echt wat wilt leren, is er meer nodig dan eens in de zoveel tijd een training. Wij zien leren namelijk als een duurzame verandering in kennis, houding en vaardigheden. En die duurzame verandering, dat is vaak de uitdaging. Dit betekent dus dat leren voor ons meer is dan een tweedaagse training volgen.

Vormen van leren

Om ervoor te zorgen dat er echt een duurzame verandering tot stand komt, is het belangrijk om:

  • Leren door te trekken naar de werkcontext,
  • Er een langere tijd op verschillende manieren mee bezig te zijn.

Het blijkt namelijk dat als we niks meer doen met opgedane kennis, we binnen één maand 80% vergeten zijn. Daarom zetten wij verschillende vormen van leren in op verschillende momenten. Dit noemen we een leertraject.

Meer informatie over onze visie op leren

Maatwerk

In de praktijk ziet dit er telkens anders uit. Leren is namelijk maatwerk en wij komen samen met onze klanten telkens tot het beste leertraject, met daarin de juiste mix van leervormen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van training, e-learning, opdrachten in de werkcontext en leren samen met anderen door bijvoorbeeld intervisie of het geven van feedback. Maar het kan ook veel kleiner, doordat er na de training een opdracht in de praktijk volgt en na een paar maanden een terugkommiddag.

Open trainingen

Ook bij onze Academie (open trainingen) bieden we leertrajecten aan. Samen met deelnemers uit andere organisaties doorloop je een traject van een paar maanden, waarin je verschillende vormen van leren tegenkomt.

In het najaar starten er twee trajecten:

Deze trajecten bestaan uit een combinatie van trainingen, e-learning die je kan doen wanneer het jou uitkomt en leuke opdrachten in je eigen praktijk.

Wil jij samen met anderen een paar maanden met een thema aan de slag en zo tot duurzame verandering komen in jouw kennis, houding en vaardigheden?

Schrijf je dan nu in!

Deel dit bericht