Blog

Achterbanonderzoek bij Lunet

Achterbanonderzoek Onderhandelingsvaardigheden
20 april 2023 / Pieter Kas

OR gezocht! Voor de training Achterbanonderzoek op 23 mei 2023!

Goed achterbancontact rendeert! Maar je moet er wel wat voor doen

Eén van de belangrijkste rechten van de OR is het recht om zijn achterban te raadplegen. Als OR is het van belang om te weten wat er onder je collega’s speelt en dat je aan je collega’s kunt uitleggen waarom je met iets hebt ingestemd of juist niet. Een goed achterbancontact en een scherpe wijze van communiceren geven de OR een sterke positie in het overleg met bestuurder en management.

Ik kom steeds vaker bestuurders tegen die begrijpen dat zij via de OR andere geluiden krijgen over wat er in de organisatie speelt dan via het management. Dat is niet goed of fout, dat is gewoon zo. Deze verschillende geluiden een plaats geven in de besluitvorming zorgt voor betere besluiten en meer draagvlak. Dat vereist wel dat de OR weet wat er speelt bij zijn achterban.

Een inspirerend voorbeeld bij Lunet

De OR van Lunet voert eens per maand een onderzoek uit onder de achterban over onderwerpen die spelen in de organisatie. Het is een belangrijke manier van input krijgen voor het gesprek met de bestuurder over wat er speelt in de organisatie en om de organisatie een beetje mooier te maken. Aan het woord zijn Anne de Haart-Grob, ambtelijk secretaris van de OR en Tine Vroomans, voorzitter van de OR.

OR-leden aan het woord

In 2019 hebben wij als OR de achterbancommunicatie als speerpunt genomen. De OR kreeg geluiden vanuit de achterban dat er meer behoefte was om mee te praten. Wij zijn toen gestart met het oprichten van een Digipanel waaraan inmiddels 190 collega’s meedoen. Dit Digipanel gebruiken wij om maandelijks zaken voor te leggen. Dat kan soms een open vraag zijn, soms stellingen. Dat bepalen wij per onderwerp.

Digipanel en achterbanoverleg

In het begin hadden wij daarbij als uitgangspunt dat het beantwoorden van de vragen niet te veel tijd mocht kosten. Denk aan hooguit 5 minuten. Naast het Digipanel organiseren wij ook regelmatig een achterbanoverleg. Wij zoeken de vorm die past bij het onderwerp en bij het doel van de raadpleging. En het betekent ook dat wij af en toe breder kijken dan het Digipanel.

Het doen van onderzoek onder onze collega’s stelt ons in staat om op een andere manier inhoud te geven aan het OR-werk. De manier van werken heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van het peilen van de mening over een onderwerp, naar vroegtijdig met medewerkers in gesprek gaan. Dat doen wij door in het digipanel soms al conceptstukken voor te leggen of door vragen op te stellen die input kunnen zijn voor beleidsontwikkeling en keuzes. Dat vraagt echte transparantie vanuit de organisatie. En het vergt een duidelijke uitleg dat het om conceptstukken gaat waar medewerkers echt input op kunnen leveren. Wij maken met de mensen die deelnemen aan het onderzoek de afspraak dat ze vertrouwelijk met de concepten omgaan, zodat deze geen eigen leven gaan leiden.

Inmiddels heeft deze werkwijze ook geleid tot een andere inrichting van de medezeggenschap. Wij noemen dat samen met de bestuurder OR 3.0. De kern daarvan is dat de OR vooraan betrokken is bij onderwerpen en daardoor een strategische partner kan zijn voor de Raad van Bestuur én dat medewerkers vroegtijdig worden betrokken bij onderwerpen. Het doen van onderzoek is daar een wezenlijk onderdeel van. Het stelt de OR in staat om op basis van de input van collega’s een andere rol aan te nemen.

Wij hebben SBI Formaat gevraagd een training te ontwikkelen over het doen van achterbanonderzoek. Gewoon om wat beter beslagen ten ijs te komen, maar ook om te leren van andere OR-en. Het programma ligt er en wij zoeken nu OR-en die ook actief bezig zijn met achterbanonderzoek, hun werkwijze onder de loep willen nemen en met ons willen delen hoe zij het doen.

23 mei; eendaagse training over onderzoek doen

De eerste datum voor de training is op 23 mei. Mocht je je aangesproken voelen door het verhaal van Anne en Tine, meld je dan aan. Wij verwachten per OR minimaal 2 OR-leden en maximaal 4 OR-leden. Tijdens de training gaan jullie aan de slag met het opzetten van een onderzoek. Je hebt dus aan het eind van de dag een concept in je tas zitten.

Direct door naar de training Achterbanonderzoek

Voor meer informatie, neem contact op met Pieter Kas Of John Snel.

Deel dit bericht