Blog

Experimenteren in medezeggenschap is nog maar net begonnen

04 oktober 2019 / Coby Franken

SBI Formaat heeft uiteraard met veel nieuwsgierigheid kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek dat in opdracht van de SER is gehouden naar vernieuwingsprojecten in medezeggenschap.

Het onderzoek

In het onderzoek zijn 13 experimenten met doelbewuste vernieuwing van de medezeggenschap nader geanalyseerd. Bij de onderzochte vernieuwingsprojecten ging het om het doelbewust veranderen van de wijze van werken in de medezeggenschap, min of meer binnen het bestaande kader; in sommige gevallen in combinatie met een gewijzigde structuur van de medezeggenschap.

Hoewel de 13 onderzochte experimenten zeker interessante vernieuwingen laten zien, hadden wij verwacht dat er meer verregaande experimenten zouden zijn meegenomen. Er zijn bijvoorbeeld wel wat spannende praktijksituaties waarbij nog meer de randen van de WOR worden opgezocht.

Onze stiekeme hoop was dat dit onderzoek zou kunnen leiden tot een aantal voorstellen tot wijziging van de wet met als doel nog meer de bedoeling van de medezeggenschap tot zijn recht te laten komen.

Nog maar net begonnen…

Het onderzoeksproject bevestigt absoluut de constatering van SBI Formaat dat medezeggenschap volop in beweging is. Er zijn zoveel voorbeelden van ontwikkeling en verbetering van de medezeggenschap. SBI formaat volgt de ontwikkelingen op de voet en zegt ook: de beweging is pas net op gang gekomen en nog lang niet klaar.

Bekijk het hele onderzoek hier.

Geschreven door trainer/adviseur Coby Franken

Deel dit bericht