Blog

Fysiek overbelast? Dat doet pijn…

fysieke belasting
22 november 2022 / Wendy Roescher

In mijn verleden als fysiotherapeut heb ik veel patiënten behandeld met rugklachten. Veel klachten waren gelukkig van tijdelijke aard, maar helaas waren er ook patiënten met blijvende chronische klachten. Deze mensen waren vaak (gedeeltelijk) beperkt in hun dagelijks leven. Vaak moesten ze hun werkzaamheden aanpassen of zelfs geheel staken. Dat laatste was vaak het geval als deze klachten werden veroorzaakt door het werk. Dit bracht ontzettend veel verdriet, maar ook stress met zich mee.

Handhaving arbeidsomstandigheden

Onlangs kwamen de bagageafhandelaren van Schiphol in het nieuws. “Grondpersoneel krijgt gezondheidsklachten als gevolg van zeulen met te zware bagage”. Door mijn ervaring als fysiotherapeut weet ik hoeveel impact deze klachten kunnen hebben op het leven van de werknemers. Helaas bleek het te gaan om een oud probleem. In 2000 kreeg de Arbeidsinspectie al signalen dat het werk van deze bagageafhandelaren niet aan de normen voldeed (veel tillen en sjouwen) Na inspectie van de arbeidsinspectie, zijn er destijds maatregelen genomen (tilmachines en plannen om de belasting te verminderen).

De Arbeidsinspectie ging ervan uit dat er duidelijke afspraken waren gemaakt en ze erop konden vertrouwen dat deze werden nageleefd. Hierdoor werd er minder toezicht gehouden op naleving van deze afspraken. Helaas bleken de maatregelen onvoldoende geïmplementeerd, waardoor werknemers jarenlang zijn blootgesteld aan de risico’s van fysieke belasting.

De rol van de OR

De Arbeidsinspectie heeft minder personeel vergeleken met jaren geleden. De controlerende taak van de OR is hierdoor des te belangrijker. De OR heeft volgens de WOR een belangrijke taak om een werkgever te stimuleren om een zo goed mogelijk arbobeleid te voeren en te controleren of de werkgever zich aan de afspraken houdt. Om invloed op het arbobeleid uit te kunnen oefenen, heeft de OR recht op alle informatie om zijn werkzaamheden goed te kunnen doen. Daarnaast heeft de OR instemmingsrecht op alle regelingen op het gebied van gezondheid, zowel nieuwe regelingen, het intrekken van regelingen, als het wijzigen van regelingen.

De RI&E en het plan van aanpak

Een belangrijk instrument als basis voor het arbobeleid is de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). In de RI&E worden de Arborisico’s van een organisatie opgespoord en vastgesteld. Uit de RI&E volgt vervolgens een plan van aanpak. Zowel de wijze van uitvoering van de RI&E als het plan van aanpak zijn instemmingsplichtig. Wanneer het plan van aanpak is vastgesteld kan de OR vervolgens toezicht houden of de uitvoering van het plan van aanpak ook daadwerkelijk plaatsvindt.

Wettelijke verplichtingen

Niet alleen is een werkgever verplicht om een RI&E op te stellen. Wanneer er sprake is van fysieke belasting binnen de organisatie geldt bijvoorbeeld een verplichting tot een verdiepende RI&E. Ook het aanbieden van het wettelijk verplichte PAGO (onderzoek welke gevolgen de fysieke belasting heeft voor de gezondheid) en voorlichting en onderricht aan de medewerkers is verplicht. Wat er precies wordt gedaan, is mede te bepalen door de OR. Als OR heb je dus een belangrijke taak binnen het arbobeleid.

Meer weten: SBI Formaat biedt een training aan over fysieke belasting en de rol van de OR. Hierbij gaan we dieper in op het wettelijke kader en de verschillende instrumenten om aan de slag te gaan met fysieke belasting.

Voor meer informatie of vragen, neem contact op met Wendy Roescher

Bekijk hier de training De rol van de OR bij fysieke belasting

Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

 

 

 

Deel dit bericht