Blog

Een scopetoets van de RI&E, wat is dat nou?

certificeringseisen RI&E
05 juni 2023 / Wendy Roescher

Per 1 juli 2022 zijn de nieuwe certificeringseisen van kracht gegaan voor de toetsing en toetser van de RI&E en het plan van aanpak. Deze eisen hebben ook gevolgen voor de RI&E en het plan van aanpak. De nieuwe eisen zorgen voor veel vragen en onduidelijkheden. In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de meestgestelde vragen.

Waarom deze verandering?

Het niveau van de RI&E kon vaak worden verbeterd. Iedere arbodeskundige, arbeidshygiënist en arbeids- en organisatiedeskundige mocht een RI&E maken en toetsen. Dat was raar omdat bijvoorbeeld een veiligheidskundige, die verstand heeft van arbeidsveiligheid, ook een uitspraak mocht doen over bijvoorbeeld werkdruk. Hier is sinds 1 juli 2022 verandering in gekomen. Een kerndeskundige mag nu alleen nog maar een uitspraak doen over de risico’s waarvan hij kennis heeft. Door meer deskundigheid hoopt de wetgever het niveau van de RI&E omhoog te brengen. Omdat de RI&E de basis is voor het arbobeleid, is de verwachting dat hiermee ook het arbobeleid (en implementatie van dit beleid) wordt verbeterd.

De vernieuwde eisen van de RI&E

Er zijn veel nieuwe eisen. Simpelweg kan worden gesteld dat de RI&E geen afvinklijstje meer mag zijn. Er moet veel specifieker worden gekeken naar de achterliggende grondoorzaak van de risico’s. Daarnaast moeten de inzichten van diverse spelers worden meegenomen in de RI&E. De beleidsmatige inventarisatie gaat ook verder dan alleen bepalen of er beleid aanwezig is. Deze verdiepingsslag houdt in dat er ook gekeken moet worden of het beleid operationeel is.

Nieuwe eisen plan van aanpak

Ook voor het plan van aanpak geldt een uitbreiding van de eisen. Ook hier moet een verdiepingsslag worden gemaakt. De maatregelen die zijn benoemd, moeten concreet en realistisch zijn, maar ook moet er goed over het effect van een maatregel worden nagedacht. In het plan van aanpak moet worden opgenomen wat het te verwachte effect is van een maatregel en wat de gevolgen zijn van de maatregel. De verantwoordelijke die beschreven staat in het plan van aanpak, moet bevoegdheden hebben om hiermee aan de slag te gaan.

Overgangstermijn

Per 1 januari 2025 moeten alle arbokerndeskundigen gecertificeerd zijn aan de nieuwe eisen. Tot deze periode moeten de arbokerndeskundigen blijven voldoen aan de eisen van het afgegeven certificaat. Indien de deskundige het wenst, kan hij ervoor kiezen om zich eerder te laten certificeren volgens de nieuwe certificaatseisen.

Een scopetoets van de RI&E, wat is dat nou?

Lees in het artikel van Wendy Roescher meer over de nieuwe certificeringseisen en welke gevolgen die hebben voor de RI&E en het plan van aanpak.

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Het expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt je graag met al je RI&E vragen of bekijk de cursus Arbobeleid: RI&E en plan van aanpak.

Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht