Blog

Inspirerende doelen & betekenisvolle medezeggenschap

OR-teamwiel
14 september 2022 / Pieter Kas

Werken met het OR-teamwiel
Aspect 1: het stellen van doelen

In een eerder blog heb ik het teamwiel van Martijn Vroemen gebruikt om te kijken naar de OR als zelfsturend team. In dit blog ga ik in op het eerste aspect. De eerste spaak van het wiel; het stellen van inspirerende doelen. Dat zijn doelen waar ieder OR-lid energie uit haalt en die voor jouw collega’s en jouw bestuurder herkenbaar zijn en bij voorkeur ook wenselijk.

Een vertrekpunt van ieder team is dat je een gemeenschappelijk taak, een gezamenlijke uitdaging of opdracht hebt. Een OR-team is een bijzonder team. Formeel is de wet het enige kader waarbinnen je als OR werkt. Maar dat kader is zo ruim en de onderwerpen zijn zo veelomvattend, dat het goed is met elkaar aan het begin van de zittingsperiode focus aan te brengen en zelf je doelen te stellen. In de kern gaat het hier om de vraag wat jullie als OR willen bereiken. Als je aan het eind van jouw zittingstermijn terugkijkt, wat wil je dan bereikt hebben?

Een bijdrage leveren aan mooie organisaties

In de OR ben je in de gelegenheid om te werken aan mooie organisaties. Een mooie organisatie is voor mij een organisatie die zijn doelen realiseert. Winst maakt, mooie producten of diensten levert. Maar het is ook een organisatie die oog heeft voor maatschappelijke doelen en ook verantwoordelijkheid neemt voor zijn omgeving en zijn medewerkers. Het zijn dus ook organisaties waar mensen zichzelf kunnen zijn en plezier kunnen halen uit hun werk. Daarnaast moeten zij veilig en gezond kunnen werken en mogelijkheden hebben om zichzelf te blijven ontwikkelen. Voor ieder bedrijf is het van belang dat deze 3 aspecten van schoonheid (organisatiedoelen, maatschappelijke doelen en de menselijke maat) in balans zijn.

Om tot inspirerende doelen te komen liggen er dus veel mogelijkheden. Als OR kun je meedenken over hoe de organisatie beter zijn doelen kan realiseren. Hoe het werk eenvoudiger, beter, flexibeler of efficiënter georganiseerd kan worden. Of simpel gezegd; een beetje mooier kunt maken. Je kunt mensen mobiliseren om het voor medewerkers prettiger te maken en je kunt initiatieven nemen om te werken aan de SDG-doelen.

Betekenisvolle & duurzame medezeggenschap

Werk is een belangrijk onderdeel van ieder mensenleven. Het is belangrijk dat dit gedeelte in het leven goed georganiseerd is. Organisaties zijn de wijze waarop wij de samenleving hebben georganiseerd, waarin mensen werk verrichten. Mensen verbinden zich ook aan organisaties en vaak zijn de organisaties onderdeel geworden van hun zijn. Deze organisaties kunnen ziekmakend zijn voor mens, voor zichzelf en de samenleving. Maar kunnen ook een vliegwiel zijn voor verbetering en verandering en vernieuwing. Organisaties die investeren in mensen, die zich bewust zijn van hun effect op de samenleving en die proberen zo veel mogelijk een positieve impact te hebben, zijn wat mij betreft de organisaties van de toekomst.

Betekenisvolle bijdrage

Zitting hebben in de OR geeft je de gelegenheid om hier een betekenisvolle bijdrage aan te leveren. Er is veel moois te creëren en het is mijn overtuiging dat veel bestuurders dat ook willen, maar het ook niet altijd weten of zien. Als OR je invloed gebruiken om een goede balans te vinden noem ik ‘betekenisvolle medezeggenschap’. De OR die dit doet krijgt het karakter van een Raad voor Duurzame Medezeggenschap*. Wat dat precies is in jullie situatie, dat is echt afhankelijk van jouw bedrijf. Soms ligt de focus op het beheersen van de werkdruk, soms op het bieden van meer zekerheid in contracten, soms op het inzetten op meer inclusie en soms op het analyseren van bedrijven die je inhuurt.

Kijk eens goed naar jouw organisatie, benoem wat je over 3 of 4 jaar bereikt zou willen hebben en maak keuzes.

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur & coach SBI Formaat

Lees hier de vorige blog over het OR-teamwiel

* De Raad voor Duurzame Medezeggenschap is een project waarin OR-en leren strategisch, omgevingsgericht en verbindingsgericht  te werken aan hun doelen. De doelen van de organisatie en maatschappelijke doelen. Nieuwsgierig of interesse om mee te doen?

Maak van de OR een Raad voor Duurzame Medezeggenschap. Nieuwsgierig?

Deel dit bericht