Blog

Leidinggeven aan zelfsturing: Creëren van medeverantwoordelijkheid

Leidinggeven Zelfsturing
07 februari 2019 / Karin Mulder

Met democratische verkiezingen wordt de ondernemingsraad gekozen. In een van de eerste bijeenkomsten van de nieuwe OR worden de taken en rollen verdeeld. Voor de wet is iedereen even verantwoordelijk en ieders stem evenveel waard.

Dit maakt de OR tot een zelfsturend team bij uitstek. Toch komen er met de invulling van de rollen taken naar mensen toe. Taken zoals die van een voorzitter of een lid van het dagelijks bestuur. Zij moeten leidinggeven aan de OR. Dit lijkt een tegenspraak. Leidinggeven en allemaal even verantwoordelijk. Hoe doe je dat, participerend leidinggeven? Systematisch nadenken over wat ieder OR-lid nodig heeft om een stap te maken in het nemen van verantwoordelijkheid. Een klimaat scheppen waarin de inbreng en gelijkwaardigheid van alle leden optimaal kan zijn.

Hoe stel je je op met een leidinggevende rol waarbij je verantwoordelijkheid deelt? Hoe kun je over je eigen twijfels en vragen praten en toch de leiding houden? Hoe zorg je dat het OR-team stappen maakt en zich ontwikkelt? Door goed de signalen van groepsontwikkeling te herkennen. Daarbij te weten dat wat er speelt steeds weer onderwerp van gesprek wordt.

De cursus Leidinggeven aan zelfsturing is een reis door alle groepsfasen gezien door de bril van de leider (voorzitter). Dus een deelnemer die leidinggeeft. Die een rol heeft en deze serieus neemt, maar ook deelnemer is aan het proces. Inzichten en handvaten, een praktische cursus om je eigen stijl van leidinggeven naar een hoger plan te brengen.

Meer info over Leidinggeven aan zelfsturing >

Karin Mulder – trainer/adviseur

Deel dit bericht