Blog

Taakdelegatie door de bedrijfsarts, meer aandacht voor preventie!

Taakdelegatie
03 mei 2023 / Carolina Verspuij

In 2017 is, door de aanpassing van de arbowetgeving, de eerste stap gezet om de bedrijfsarts weer meer een bijdrage te laten leveren aan preventie. De wettelijke verbreding van de taken van de bedrijfsarts loopt samen met het toenemende tekort aan bedrijfsartsen. Waardoor er nu vaak sprake is van taakdelegatie door bedrijfsartsen. Taakdelegatie houdt in dat de bedrijfsarts een aantal uitvoerende taken door andere gespecialiseerde functionarissen laat uitvoeren. Deze functionarissen worden ook wel gedelegeerden genoemd.

Taken bedrijfsarts

Taakdelegatie mag alleen onder strikte voorwaarden en de bedrijfsarts houdt altijd de eindverantwoordelijkheid. Welke taken mag de bedrijfsarts alleen zelf uitvoeren?

  • Het spreekuur dat uiterlijk in de zesde verzuimweek plaatsvindt.
  • Het vastleggen van medische feiten en bevindingen in het medisch dossier.
  • Het opvragen van informatie bij de behandeld arts of huisarts.
  • De prognose over de beperkingen van de medewerker.
  • Het eindoordeel over belastbaarheid van de medewerker.
  • Doorverwijzen voor nader medisch onderzoek of behandeling.
  • Deelname aan het Sociaal Medisch Overleg (SMO), dit kan uiteraard wel samen met een taakgedelegeerde.
  • Een actueel oordeel en het medisch deel van het re-integratieverslag.

Taakdelegatie en meer aandacht voor preventie

Nu de bedrijfsarts taken in het kader van verzuim kan delegeren, biedt dit hopelijk ruimte voor meer tijd en aandacht van de bedrijfsarts voor preventie. Dit bij voorkeur in een effectieve samenwerking met de andere arbo(kern)deskundigen.

Een ander belangrijk winstpunt van een betere betrokkenheid van de bedrijfsarts bij preventie en een effectieve samenwerking met arbo(kern)deskundigen is een beter PAGO-advies op basis van de RI&E. Zeker wanneer er sprake is van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Goed om te weten is dat de OR een belangrijke rol kan spelen bij zowel het vaststellen van de inhoud van het contract met de arbodienstverlener als bij de manier waarop de RI&E wordt uitgevoerd en de invulling en frequentie van het PAGO. Dit alles valt onder het instemmingsrecht van de medezeggenschap.

Informatie preventie en verzuim dichter bij elkaar

Het is van belang om te weten welke externe functionarissen betrokken zijn bij het uitvoeren van preventie en verzuimbegeleiding, wie welke taken uitvoert en wie de eindverantwoordelijkheid draagt. Deze uitwerking zou bij voorkeur onderdeel moeten uitmaken van het contract met de bedrijfsarts, arbodienst of arbodienstverlener. In deze uitwerking zou moeten staan welke functionarissen worden ingezet, welke taken zij uitvoeren en of, en zo ja, op welke wijze er sprake is van taakdelegatie door de bedrijfsarts.

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Lees dan het artikel: Taakdelegatie door de bedrijfsarts, meer aandacht voor preventie! (gepubliceerd in Werk & Veiligheid)

Klik op de afbeelding hieronder om het artikel verder te lezen:

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

Ons expertiseteam Arbeid en Gezondheid helpt je graag verder op dit gebied. Je kunt bij hen terecht met verschillende arbo vraagstukken, begeleiding, (schriftelijk) advies of een (maatwerk)training. Zo geven we bijvoorbeeld de trainingen Werkdruk te lijf!, Arbobeleid: RI&E en plan van aanpak en OR en beroepsziekten.

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Deel dit bericht