Blog

Verkiezingen in Coronatijd?

kiesstelsels OR
22 april 2020 / Geertrude van Amerongen

De OR advieslijn kreeg van een OR de vraag: mogen wij de verkiezingen van de OR uitstellen vanwege Corona?

Alles is er nu op gericht het Coronavirus zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Verkiezingen voor de ondernemingsraad zijn dan geen topprioriteit. Wat nu als de zittingstermijn van de ondernemingsraad bijna verstreken is? Kun je het organiseren van verkiezingen uitstellen? De Wet op de Ondernemingsraden biedt hier geen mogelijkheid toe. In de praktijk gebeurt het echter weleens dat verkiezingen worden uitgesteld als er zeer bijzondere omstandigheden zijn. Hoe pak je dat aan?

Allereerst moet er sprake zijn van bijzondere omstandigheden die het uitstel rechtvaardigen. Hierover moeten de ondernemingsraad en de bestuurder het eens zijn. Dan moet rekening gehouden worden met alle belanghebbenden, zoals de vakbonden en natuurlijk de medewerkers. Overleg met de vakbonden of zij bezwaar hebben tegen uitstel voor een korte periode. Vraag ook aan de medewerkers of zij bezwaar hebben. Dat kan het beste per brief of mail, waarbij zij bijvoorbeeld twee weken de tijd krijgen om bezwaar te maken tegen het uitstel van de verkiezingen met een bepaalde tijd. Maak de uitstelperiode niet te lang, bijvoorbeeld een half jaar. Leg alle stappen goed op papier vast, zodat duidelijk is dat dit een zorgvuldig proces is geweest. De achterban moet goed worden geïnformeerd over de afweging om de verkiezingen uit te stellen. Indien er geen bezwaar wordt gemaakt, kunnen de verkiezingen worden uitgesteld met de afgesproken periode.

In een situatie waarin je organisatie zich moet aanpassen aan de Coronacrisis lijkt dit misschien een bureaucratische oplossing. Een beetje te lastig. Toch is het belangrijk om de verkiezingen goed te regelen. Je loopt anders het risico dat besluiten van de (langer zittende) OR niet rechtsgeldig zijn. Dan wordt het pas echt lastig!

Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs.

Of bel onze OR Advieslijn:

De OR advieslijn, de hele werkdag bereikbaar!

Bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur via  0343 – 473 473

Mail je vraag direct op: oradvieslijn@sbiformaat.nl

Meer over OR-verkiezingen

Geschreven door Geertrude van Amerongen, organisatieadviseur

Deel dit bericht