Blog

We werken veilig of we werken niet…

veiligheid werk
01 december 2015 / Wendy Roescher

In de jaren dat ik VGWM-commissies begeleid is het onderwerp veiligheidsbeleid en veiligheidscultuur regelmatig de revue gepasseerd. Vaak staat het onderwerp op het trainingsprogramma nadat er een zwaar ongeval heeft plaatsgevonden of omdat het aantal (kleine) ongevallen de laatste tijd is gestegen. Reden om bezorgd te zijn.. want wie de veiligheidspiramide kent, weet dat wanneer het aantal gevaarlijke situaties en/of ongevallen toeneemt, de kans toeneemt op een dodelijk ongeval. En dat willen we toch voorkomen.

Vaak hoor ik dan de opmerking “De werkgever heeft er alles aan gedaan om veilig werk aan te bieden, maar het probleem ligt in het gedrag van de werknemer”. Hij wil geen persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken of werkt bewust onveilig aan een machine. Waar gaat het nu fout?

Een werkgever heeft een zorgplicht voor zijn medewerkers, hij moet zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Belangrijk is dat de basis in ieder geval goed is geregeld, zoals veilige machines, concrete protocollen/afspraken, werkplekinspecties, voldoende voorlichtingen en onderricht en ook goed toezicht (en wie is verantwoordelijk voor toezicht?).

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat als we in BV Nederland een slag willen maken in het verbeteren van de veiligheid, we er niet aan ontkomen om de veiligheidscultuur in de organisaties aan te pakken. Zo’n verandertraject kost tijd, energie en geld. Maar het zal anderzijds ook weer geld en bovenal veel leed besparen!

SBI Formaat heeft binnen het team Arbeid en Gezondheid diverse specialisten die uw OR/VGWM-commissie kunnen ondersteunen om uw organisatie veiliger te maken.

Meer weten over VGW? Bekijk hier de basiscursus VGW.

Wendy Roescher, trainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht