Deep Democracy en medezeggenschap

Zorgen dat gezegd wordt wat gezegd moet worden – De wijsheid van de minderheid in het meerderheidsbesluit

Wat is Deep Democracy?

Het is een methodiek die echt bijdraagt aan gedragen besluitvorming. Waar je daadwerkelijk met z’n allen invloed uitoefent over een bepaald thema of besluit, wat ook echt door iedereen gedragen wordt. Deep Democracy poetst en poldert geen verschillen weg, maar zoekt ze juist om te voorkomen dat stemmen verloren gaan of dat weerstand tegen besluiten overgaat in sabotagegedrag zoals roddel, cynisme en afhaken. Want krachtige besluiten ontstaan door gebruik te maken van de hele diversiteit aan overtuigingen, opvattingen en emoties. Conflicten zijn daarbij essentieel. Liever knallen dan uiteenvallen! Het is niet zo dat zomaar iedereen van alles inbrengt, anders wordt het chaotisch. De methodiek ondersteunt om op een gestructureerde en heldere manier het gesprek aan te gaan.

Herkent u dit?

  • Na 1 uur discussiëren zijn we toe aan het besluit en komt er opeens iemand met een totaal nieuw en afwijkend standpunt. Wat doe je dan als gespreksleider?
  • Hoe haal je snel en ook interactief zoveel mogelijk ideeën en opvattingen op bij een achterbanbijeenkomst?
  • Hoe kom je tot krachtige besluiten die werkelijk gedragen zijn door iedereen?
  • Ik moet voorzitten maar ik heb ook een hele eigen mening. Hoe combineer ik de neutrale voorzittersrol met mijn persoonlijke opvatting?
  • Hoe haal je boven water wat er echt wordt gedacht?

Deep Democracy en medezeggenschap

Deep Democracy maakt gebruik van een aantal zeer aansprekende tools en technieken zoals; het ‘stappenplan voor besluitvorming’, de ‘Check-in’ en de ‘Check-out’, ‘het gesprek op voeten’, ‘pijlen gooien’ en ‘het niet gevoerde gesprek’. Deze zijn direct en praktisch toepasbaar in de praktijk van de medezeggenschap:

Besluitvorming binnen de OR

Het stappenplan voor besluitvorming is heel bekend met het verzamelen van invalshoeken (beeldvorming), maar het echt heel actief op zoek naar een alternatief (heeft iemand nog een heel ander idee) maakt dat er veel meer ruimte is voor een afwijkend standpunt. En tot slot voeg je de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit. Niet eindeloos polderen, gewoon stemmen, maar wel kijken wat nodig is om te zorgen dat iedereen er uiteindelijk toch achter kan staan.

Achterbanbijeenkomsten

Gesprekken op voeten (waarbij je laat zien wat je vindt door ergens letterlijk achter te gaan staan) zijn echt zo leuk om te doen en geven direct een beeld van hoe er wordt gedacht. Bovendien “praat” iedereen mee zonder dat je meteen je stem letterlijk hoeft te laten horen. Heel prettig als je niet zo’n haantje de voorste bent. Een ideale methode voor grote groepen. Wij hebben het inmiddels gedaan met groepen van 10 tot 150 mensen. Heel bruikbaar voor grote achterbanraadplegingen.

Overleg met de bestuurder

Het ‘niet gevoerde gesprek’  (alles eerlijk zeggen), en ‘pijlen gooien’ (emoties mogen er zijn en conflicten ook en het mag ook ‘raken’) zijn spannend maar helpen enorm om onderhuidse spanningen bespreekbaar te krijgen. Het werkt echt als er iets speelt in de onderlinge verhoudingen rond thema’s als samenwerking, vertrouwen, etc. Ik heb er goede ervaringen mee om het te gebruiken bij vastgelopen overlegsituaties tussen ondernemingsraad, raad van bestuur en management.

Welke trainingen bieden wij aan?

We bieden verschillende Deep Democracy trainingen aan. Klik op de afbeeldingen hieronder voor meer informatie.

Deep Democracy introductie      

Deep Democracy maatwerk          

Blogs over Deep Democracy

Bijeenkomst voor managers en medezeggenschap
De samenwerking met het MT loopt goed, we begrijpen elkaar. De ondernemingsraad wordt steeds vaker uitgenodigd om bij ontwikkelingen/onderwerpen die spelen aanwezig te zijn, en ontwikkelt daarmee haar rol als procescoördinator.
– Beatrice Ungerer (Ambtelijk secretaris)

Instelling Dagelijks bestuur
Tijdens de startconferentie zijn we theoretisch en praktisch in aanraking gekomen met Deep Democracy. Na een korte uitleg van wat de bedoeling was zijn er door middel van het ‘gesprek op voeten’ besluiten genomen over de instelling van het Dagelijks Bestuur van onze nieuwe OR.
Door letterlijk ‘achter iemand te gaan staan’ en dit enkele malen te herhalen zijn we gekomen tot een gedragen besluit dat in de 2e dag van de conferentie ook daadwerkelijk vorm heeft gekregen. Deze methode is zeker ook in de komende 3 jaar toepasbaar in onze OR.
– Cor Meijer (lid OR Kaderstelling en Ondersteuning)

Deep Democarcy in digitale tijdperk
Het werken met Deep Democracy werkt erg prettig in online vergaderen. Mensen beginnen al bijna te lachen als ik wéér de vraag stel “en wie heeft er nog een hele andere mening?” want dat doe ik erg vaak. Het werkt goed. Ondanks dat je van houding en mimiek minder meekrijgt, lukt het zo om de eventuele onderstroom toch boven tafel te krijgen. Bovendien geven mensen die normaal gesproken wat stilletjes aanwezig zijn op deze manier sneller uiting aan hun gedachten over bepaalde situaties en kan je kan je de mensen die vaak naar de voorgrond treden makkelijker temperen om anderen de ruimte te geven.

Ik was er al heel enthousiast over, maar sinds het digitale tijdperk werpt het steeds meer zijn vruchten af!
– Nicoline Kroos n.a.v. training Online vergaderen met Deep Democracy

Deel dit bericht