Blog

Col de L’Iseran

OR en milieu
15 maart 2023 / Pieter Kas

Soms zeggen beelden meer dan woorden. In 1977 gingen wij voor het eerst naar de Alpen. Een vakantie die in het geheugen gegrift staat. De laatste vakantie met mijn moeder, de laatste vakantie als kind. Wij reden tussen metershoge sneeuwmuren de Col de petit Bernard op en gooiden sneeuwballen hartje zomer bij het kerkje op de Col de L’Iseran. OR en milieu

Van sneeuwmuren naar kaal en groen

Twee jaar geleden heb ik mijn kinderen meegenomen naar een paar plekjes van vroeger. De Mont Blanc, de petit Bernard en dus ook de L’Iseran. De momenten raakten mij in stilte. Tja, wat kan ik zeggen, ik ben een nostalgisch mens. Maar wat mij ook raakte, was het ontbreken van de sneeuwmuren en een Col de l’Iseran die zo goed als kaal en groen was. De sneeuw was, op een paar plekjes na, helemaal verdwenen. Ik kon het niet geloven, dus thuis maar eens wat oude foto’s opgezocht.

De wereld verandert snel

Het verschil zegt genoeg. Links (op de foto bovenaan deze blog) als 11 jarige sneeuwballen gooien en rechts met mijn jongste 43 jaar later. Een verschil dat veel zegt over hoe de wereld aan het veranderen is. Snel aan het veranderen is. Hoogste tijd om ook als OR je rol te pakken en te kijken wat je binnen jouw organisatie kan doen om een positieve bijdrage te leveren aan een beter milieu.

Een investering in de toekomst

Stichting SBI is een project gestart onder de noemer Raad voor Duurzame Medezeggenschap. Samen kijken wij hoe jullie de organisatie een positieve draai kunnen geven. In het project Raad voor Duurzame Medezeggenschap staan drie thema’s centraal.

  1. De afstand tussen OR en bestuurskamer kleiner maken. De OR een rol geven in strategische issues en het creëren van duurzame relaties in de organisatie.
  2. De maatschappelijke bijdrage van organisaties vergroten door te werken aan de SDG’s.
  3. Het creëren van menswaardige organisaties; vergroten van verbinding tussen organisatie en medewerkers/mensen.

OR en bestuurder gaan aan de slag met deze thema’s. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan een menswaardige economie en vormen zo samen een Raad voor Duurzame Medezeggenschap.

Het project wordt deels gefinancierd vanuit de Goldschmeding Foundation*, waardoor het voor jullie in eerste instantie vooral een tijdsinvestering betreft, die wij gedurende het project willen omzetten in een investering in de toekomst.

Meer informatie over het project Raad voor Duurzame Medezeggenschap

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur, scrummaster & coach SBI Formaat

* Over de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk, Economie
De Goldschmeding Foundation is een filantropisch fonds dat is opgericht door Frits Goldschmeding, tevens de oprichter van de Randstad Groep. De foundation zet zich structureel in om de manier waarop mensen werken én samenwerken blijvend te veranderen, vanuit de overtuiging dat we er allemaal baat bij hebben als we meer naar elkaar omkijken.

Met kennis, donaties en haar netwerk ondersteunt de Goldschmeding Foundation kansrijke initiatieven die met aantoonbaar resultaat laten zien hoe het anders kan. Samen werken we aan blijvende verandering voor een inclusieve arbeidsmarkt, duurzaam werk en een menswaardige economie.

Deel dit bericht