Blog

De menselijke maat terugbrengen in organisaties

De menselijke maat terugbrengen
05 april 2022 / Pieter Kas

De menselijke maat terugbrengen in organisaties. Een OR-vertrekpunt voor HRM-beleid.

Veel organisaties zijn een omslag aan het maken in het HR-beleid. Het traditionele beoordelingsgesprek wordt omgezet in feedbackgesprekken. De employee journey staat centraal, het onboardingsproces ingericht en de medewerker wordt gestimuleerd zich blijvend te ontwikkelen. Duurzame inzetbaarheid, inclusie en diversiteit zijn belangrijke thema’s. De arbeidsmarkt dwingt bedrijven om na te denken over hun imago op de arbeidsmarkt; hoe ben en blijf je aantrekkelijk voor medewerkers.

Er vindt ook een omslag plaats in het aansturen van mensen. Organisaties waren de laatste jaren erg KPI-gedreven en op beheersing en “in controle” zijn. Deze behoefte tot beheersing kwam tot uiting in de wijze van beoordelen, waarin de focus lag op afrekenen en niet op verbeteren. In deze behoefte aan beheersing is de menselijke maat uit het oog verloren of heeft te weinig aandacht gekregen. Wetenschappelijke inzichten vanuit de positieve psychologie en de steeds groter wordende aandacht voor duurzame inzetbaarheid, bieden inzichten die de menselijke maat weer ruimte geeft.

Wij vinden dat ondernemingsraden een belangrijke bijdrage kunnen hebben in het creëren van mooie organisaties. HRM-beleid noemen wij liever M&O-beleid, het beleid ten aanzien van mens en organisatie. Beleid gericht op het versterken van de mensen en het versterken van de organisatie. Dat gaat vaak samen, omdat wij zien dat organisaties waarin mensen hun volle potentieel kunnen benutten en ontwikkelen, succesvoller zijn in het binden en boeien van mensen. De OR vertegenwoordigt die medewerkers, weet wat er onder het personeel leeft. De OR kan helpen bij het benoemen van de menselijke maat in uw organisatie.

Wat is de menselijke maat?

In de kern is de menselijke maat dat mensen in organisaties mogen zijn wie ze zijn en zich mogen ontwikkelen als mens in hun vak of in hun leven in de richting die zij willen. De menselijk maat vind je terug in de mate waarin de organisatie ruimte hiervoor biedt en in de mate waarin de organisatie inspeelt op de kernbehoeften van mensen. Denk hierbij aan de behoefte ergens bij te horen, de behoefte aan zekerheid, aan ontwikkeling, aan veiligheid, aan leuk en uitdagend werk, aan verantwoordelijk werk en werk dat ertoe doet. Mensen hebben diverse behoeften, dat maakt het soms ook lastig hierin de juiste keuzes te maken als organisatie.

Daar tegenover staat dat de organisatie van medewerkers mag verwachten dat zij zich mee ontwikkelen met de organisatie en een bijdrage leveren die van hen verwacht mag worden, dat mensen eigenaarschap nemen over hun eigen ontwikkeling en motivatie in het werk.

Door verschillende brillen bekeken

In onze HRM-trainingen besteden wij veel aandacht aan het kijken naar HRM vanuit verschillende invalshoeken. Wij leren ondernemingsraden vanuit een strategisch perspectief te kijken; wat komt er op de organisatie af, welke thema’s van mens en organisatie zijn belangrijk om in de toekomst als organisatie succesvol te kunnen zijn. Een goed begrip van strategische dilemma’s en keuzes helpt een OR om mee te denken hoe het M&O-beleid invulling te geven.

Wij kijken ook door de werknemersbril. Wat verwachten werknemers van de organisatie en hoe vertaalt zich dat in M&O-beleid. Wat motiveert mensen, wat vinden de collega’s en wat verwachten ze van de OR. De OR kan een essentiële rol spelen in het maken van de vertaalslag.

En er is ook een maatschappelijk perspectief. De samenleving heeft ook verwachtingen ten aanzien van het M&O-beleid. Soms ligt dat vast in regelgeving, in normen waaraan de organisatie moet voldoen. Maar ook in CAO’s zie je vaak paragrafen over HRM-beleid of sociaal beleid. Denk hierbij ook aan thema’s als duurzame inzetbaarheid, inclusief en divers HR-beleid.

In onze trainingen en advieswerk proberen wij samen met de OR en HRM hier invulling aan te geven. Kijken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, welke dilemma’s er zijn, welke kansen er liggen om de menselijke maat daadwerkelijk inhoud te geven. Wij gaan graag met jullie op zoek.

Meer informatie?

Onze adviseurs en het expertiseteam HR kunnen je ondersteunen in het opzetten en beoordelen van jullie beleid en de diverse regelingen. Dat kan onder andere via trainingen en advies op maat.

Meer informatie over HR en arbeidsvoorwaarden

Bekijk bijvoorbeeld ook eens de volgende trainingen:

Basiscursus OR en HRM

Een OR heeft een belangrijke taak als het gaat om HR-beleid.

Tijdens deze training leer je welke HR-instrumenten er zijn en hoe deze ingezet kunnen worden. Je krijgt informatie over de laatste ontwikkelingen en trends. Aan het eind van de cursus ben je in staat de doelen voor het HR-beleid in de eigen organisatie te formuleren en dit om te zetten in concrete stappen.

Meer informatie & aanmelden

OR en personeelsbeleid (HRM)

Beslissingen op het gebied van personeelsbeleid raken direct de belangen van werknemers en organisatie. Je kunt als OR invloed uitoefenen op het HR-beleid; zeker ook omdat de OR een sterke positie heeft door het instemmingsrecht op allerlei HR-regelingen.

Tijdens deze ééndaagse training leer je welke HR-instrumenten er zijn en hoe deze ingezet kunnen worden. Je krijgt informatie over de laatste ontwikkelingen en trends en je leert vanuit verschillende invalshoeken naar het beleid kijken. Aan het eind van de cursus ben je in staat om een plan van aanpak te maken voor het HR-beleid in de eigen organisatie.

Meer informatie & aanmelden

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur & coach SBI Formaat

 

Deel dit bericht