Blog

Nieuwe verbindingen en strategische medezeggenschap

medezeggenschap
27 september 2021 / Coby Franken

Nieuwe verbindingen en strategische medezeggenschap zijn de toekomst voor de OR

Wat zijn uitdagingen voor de medezeggenschap? Is er nog toekomst voor de OR? Op welke wijze kunnen we het overleg zo vormgeven dat echte invloed mogelijk is? Hoe betrekken we iedereen bij de besluitvorming? In november staan dit soort vragen centraal in de Maand van de Medezeggenschap. Het Event van SBI Formaat is op 30 november daar de afsluiting van. We laten ons inspireren door sprekers en vooral ook door goede praktijkvoorbeelden. Deze laten zien hoe zij hun invloed weten aan te wenden, hoe ze participatie binnen de organisatie een boost geven en hoe ze de relatie met de bestuurder en toezichthouders vorm geven.

Een van de praktijkvoorbeelden is De Volksbank. Zij waren genomineerd voor de 3D prijs voor strategische medezeggenschap. De voorzitter van de OR, Van Abeelen is goed te spreken over het overleg met de bestuurder wat constructief en open is. De coronacrisis lijkt dit nog meer te hebben versterkt.

‘Wij hebben al langer een relatie waarin gezegd kan worden wat nodig is en met wederzijds begrip over elkaars standpunten. En dan maakt het niet uit wie nu precies met wie het gesprek voert. Het past bij ons bedrijf dat we elkaar, ook in deze coronatijd, snel en direct weten te vinden. Dan helpt het als je al een vertrouwensrelatie hebt. Uiteraard kunnen we het overleg op verschillende niveaus en momenten voeren.’

‘Zo spreek ikzelf meerdere keren per maand met onze CEO en HR-directeur. En vergadert de gezamenlijke OR minimaal een keer in de maand met hen en leden van de Raad van Commissarissen. De onderdeelcommissies spreken geregeld met leden van de Raad van Bestuur en de directeuren in hun werkveld. Zelf mocht ik in april de aandeelhoudersvergadering toespreken. En dan blijkt ook daarin veel aandacht te bestaan voor de bijzondere omstandigheden van vandaag. Soms zenden we, soms ontvangen we, maar veel vaker voeren we samen met de bestuurder de dialoog. Zo borgen we dat we nu na de Corona verder kunnen, misschien wel sterker dan ooit.’

Vertrouwen en dialoog lijken sleutelwoorden, ook voor meer praktijkvoorbeelden. Maak kennis met ze tijdens ons Event op 30 november.

Meer informatie & aanmelden

Geschreven door Coby Franken, trainer/adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht