Blog

Veiligheid en gezondheid op het werk

gezondheid
28 september 2021 / Carolina Verspuij

Veiligheid en gezondheid op het werk in een veranderende arbeidswereld, wat gebeurt er in Europa?

In Nederland wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van de Arbovisie 2040. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemingsraad. Mijn collega Alex Daems geeft in zijn blog Arbovisie 2040 deel 4 een update van de laatste stand van zaken met bijzondere aandacht voor de preventiemedewerker (deskundigheid) en de rol van de medezeggenschap.

Maar ook binnen de Europese Unie (EU) wordt hard gewerkt aan het actualiseren van de regels met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk. Dit gebeurt door het strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027 vast te stellen. Het strategisch kader beschrijft de belangrijkste maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van werknemers de komende jaren te verbeteren.

Regels rondom veilig en gezond werken, zoals in Nederland zijn vastgelegd in de Arbowetgeving, vinden hun oorsprong grotendeels vanuit de Europese Unie. Daarom is het van belang om als preventiemedewerker en OR alvast iets te weten van wat er vanuit Europa komen gaat.

Verandering, preventie, paraatheid

Het strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027 gaat uit van drie hoofddoelstellingen: verandering, preventie en paraatheid. Deze drie thema’s worden nader beschreven in het strategisch EU-kader:

  1. Anticiperen op en omgaan met veranderingen in de nieuwe arbeidswereld.

Om veilige en gezonde werkplekken tijdens de digitale, groene en demografische transities te verzekeren, zal de Commissie de richtlijn arbeidsplaatsen en de richtlijn beeldschermapparatuur herzien en de beschermende maximumconcentraties voor asbest en lood actualiseren. Zij zal een EU-initiatief op het gebied van geestelijke gezondheid op het werk voorbereiden, waarin nieuwe kwesties in verband met de geestelijke gezondheid van werknemers worden beoordeeld en richtsnoeren voor maatregelen worden voorgesteld.

  1. Verbetering van de preventie van werk gerelateerde ziekten en ongevallen.

Dit strategisch kader zal een “Vision Zero”-benadering bevorderen om werk gerelateerde sterfgevallen in de EU tot nul terug te brengen. Ook zal de Commissie de EU-regels inzake gevaarlijke chemische stoffen actualiseren om kanker, reproductieve aandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen te bestrijden.

  1. Vergroting van de paraatheid voor mogelijke toekomstige bedreigingen voor de gezondheid.

Op basis van de lessen die uit de huidige coronapandemie zijn getrokken, zal de Commissie,  in nauwe samenwerking met actoren op het gebied van de volksgezondheid, noodprocedures en richtsnoeren ontwikkelen voor de snelle inzet, uitvoering en monitoring van maatregelen in eventuele toekomstige gezondheidscrises.

Meer informatie over het nieuw strategisch EU kader voor gezondheid en veiligheid op het werk:

Meer informatie

Wat mij betreft mooi om te lezen dat vanuit de EU ook de urgentie wordt gezien om de huidige regelgeving rondom het werken met beeldschermen te actualiseren, druk uit te oefenen om het aantal beroepsziekten en sterfgevallen ten gevolge van blootstelling aan gevaarlijke stoffen terug te dringen en beter voorbereid te zijn op zaken als een pandemie.

Nu maar hopen dat dit alles in de EU snel wordt uitgewerkt zodat we hier in Nederland ook ons voordeel er mee kunnen doen!

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht